Baze de date informatice pentru marketing

2x puncte

categorie: Economie

nota: 8.60

nivel: Liceu

Utilizarea tehnologiei informaționale în sprijinul activităților comerciale și a celei de marketing este un subiect de primă actualitate pentru numeroase companii. Confruntate cu piețe din ce în ce mai competitive, cu consumatori tot mai exigenți și cu segmente de referință tot mai restrânse, organizațiile trebuie să găsească noi metode de a dobândi avantaje competitive și de a obține un profit. M[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baze de date informatice pentru marketing

Utilizarea tehnologiei informaționale în sprijinul activităților comerciale și a celei de marketing este un subiect de primă actualitate pentru numeroase companii. Confruntate cu piețe din ce în ce mai competitive, cu consumatori tot mai exigenți și cu segmente de referință tot mai restrânse, organizațiile trebuie să găsească noi metode de a dobândi avantaje competitive și de a obține un profit. Multe instituții realizează că exploatarea unor programe de asistare a vânzărilor și a activităților de marketing poate conduce la creșterea volumului de vânzări, la scăderea costurilor și la diversificarea serviciilor către clienți, asigurând astfel și fidelizarea acestora.

De obicei, compartimentul de vânzări și de marketing este ultimul din companie în ceea ce privește computerizarea. Totuși, în ultimii zece ani s-au înregistrat progrese uriașe în domeniu, pe măsură ce avantajele utilizării tehnologiei informaționale în activitatea de marketing au devenit evidente pentru tot mai multe companii. Studiul recent efectuat de Price Waterhouse a demonstrat faptul că, în ciuda recesiunii, firmele consideră bazele de date ca fiind un instrument de lucru mai valoros ca niciodată pentru marketing. Importanța acordată de firme acestor sisteme este ilustrată în fig.1.

În prezent, bazele de date pentru marketing pot fi folosite pentru a facilita înțelegerea mai profundă a piețelor, a propriei poziții pe aceste piețe, ca și a activității concurenților, prin culegere de date și prelucrarea lor în diverse moduri.

Bazele de date privind clienții și previziunile de piață pot fi compilate și analizate astfel încât să redea imaginea completă a relațiilor dintre organizație și clienții ei. Examinarea integrată a acestei informații agregate poate ajuta o firmă să-și înțeleagă mai bine clienții, să segmenteze masa de consumatori și să adapteze mai bine oferta de produse sau servicii la cerințele acestora.

Pe un plan tactic superior, în contextul în care clienții devin din ce în ca mai sofisticați și mai exigenți, iar relațiile interpersonale în domeniul marketingului capătă o importanță tot mai accentuată, sistemele pot fi utilizate pentru a planifica, a induce și a monitoriza eficiența campaniilor de comunicare cu clienții, în scopul de a deveni mai personalizate și mai relevante.

Avantajele utilizării unor sisteme informaționale destinate vânzărilor și marketingului sunt adesea substanțiale. Avantajele utilizării tehnologiei informaționale se concretizează, de obicei, în două tipuri de rezultate: reducerea costurilor și creșterea vânzărilor/ rentabilității. Regula de aur este ca bazele de date pentru marketing să contribuie la controlul vânzărilor și activității de marketing într-un mod cât mai profitabil, cu cheltuieli cât mai reduse. Se pot obține și unele avantaje specifice, cum ar fi înțelegerea sporită a cerințelor clienților, prin exploatarea, în decursul cercetărilor de marketing, a unor baze de date specializate.

Nimeni nu poate spune că deține cel mai bun sistem informațional destinat vânzărilor și marketingului; gama extrem de diversificată de facilități și funcții oferită de diferitele sisteme fac ca achiziționarea să devină o problemă de alegere individuală. Numeroase firme ajung la concluzia că un singur sistem informațional nu le poate satisface toate necesitățile economice. Între principalele tipuri de astfel de sisteme ce pot fi folosite două au o importanță deosebită:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.