Baze de date in Fox Pro

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.20

nivel: Facultate

MODELUL IERARHIC

Se bazeaza pe structuri de reprezentare arborescente si tipuri de relatii 1 la 1 si 1 la n. Cu ajutorul acestui model, structura bazei de date poate fi reprezentata sub forma unui arbore cu un nod radacina (trunchiul) si celelalte noduri (ramuri) contin colectiile de date. Legaturile intre noduri reflecta relatiile de asociere intre inregistrarile (set de date cu ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baze de date in Fox Pro

MODELUL IERARHIC

Se bazeaza pe structuri de reprezentare arborescente si tipuri de relatii 1 la 1 si 1 la n. Cu ajutorul acestui model, structura bazei de date poate fi reprezentata sub forma unui arbore cu un nod radacina (trunchiul) si celelalte noduri (ramuri) contin colectiile de date. Legaturile intre noduri reflecta relatiile de asociere intre inregistrarile (set de date cu aceleasi proprietati) colectiilor de date superioare si inferioare.

Modelul ierarhic are urmatoarele caracteristici:
accesul direct este posibil numai la inregistrarile din colectia de date radacina:
accesul la inregistrarile colectiilor de date inferioare se face prin specificarea tuturor colectiilor, care se gasesc pe drumul de la colectia radacina pana la colectiacercetata:

toate inregistrarile din colectiile bazei de date, cu exceptia colectiei de date radacina au cate o inregistrare superioara.
Se defineste astfel o relatie, care asigura consultarea inregistrarilor din colectiile de date de sus in jos si de la stanga spre dreapta (modul „top-down”).

Modelul ierarhic are unele limite, in special la operatiile de actualizare (modificarea valorilor) a bazei de date, deoarece adaugarea de inregistrari se poate face numai cu precizarea colectiei de date superioare (cu exceptia colectiei de date radacina), iar stergerea unei inregistrari, genereaza stergerea tuturor inregistrarilor subordonate.

MODELUL RETEA

Se bazeaza pe structura de reprezentare retea si tipuri de relatii 1 la 1, 1 la n si m la n. O retea este formata din mai multe noduri legate intre ele.
In modelul retea al unei baze de date, fiecare nod reprezinta o colectie de date iar legaturile reflecta relatiile de asociere. Caracteristica principala este aceea ca, accepta ca oricare colectie de date sa se situeze pe nivelul 1, prin indicarea explicita a relatiilor dintre acestea. In plus, accepta existenta temporara a inregistrarilor fara legaturi cu alte inregistrari si permite reprezentarea unica a inregistrarilor in baza de date.

Modelul retea este un model complex, dificil de folosit, ocupa spatiu de memorie ineficient si dependentele din retea sunt putin clare, din cauza existentei mai multor relatii de subordonare.

MODELUL RELATIONAL

Conform acestui model, conceperea structurii bazei de date depinde exclusiv de legaturile intre obiecte ce permit o descriere simpla sub forma tabelara.
Acest model de reprezentare a datelor se bazeaza pe notiunea matematica de relatie. O relatie R este o submultime a produsului cartezian de n multimi numite domenii (Di), n fiind gradul relatiei. O baza de date relationala este o multime de relatii semantic legate prin domenii de definitie comune.

Modelul relational a fost introdus pentru a elimina restrictiile impuse de catre modelul retea asupra legaturilor intre colectiile de date. Anumite legaturi pot sa nu existe la un moment dat si sa apara dupa aceea. In aceste conditii in mdelul retea structura datelor trebuie modificata, ceea ce nu este cazul modelului relational, unde numai legaturile intre colectii sunt semnificative. In concluzie, o relatie poate fi reprezentata printr-un tabel, in care, fiecare rand reprezinta o inregistrare (un tuplu) distincta, iar fiecare coloana un domeniu, prin respectarea urmatoarelor reguli:

fiecare rand al tabelului trebuie sa fie diferit de celelalte randuri si formeaza un tuplu;
ordinea randurilor in tabel nu este predefinita putand fi modificata fara restrictii;
coloanele tabelului sunt identificate prin nume distincte, reprezentand campurile modelului relational;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.