Baze de date - Microsoft Acces

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.02

nivel: Liceu

Deci o bază de date este un ansamblu de colecții de date cunoscute sub denumirea de tabelă (pentru bazele de date relaționale) și obiect (pentru bazele de date orientate pe obiect).
Lumea reală conține diferite obiecte pe care le vom numi entități. Aceste entități au anumite proprietăți, pe care le vom numi atributele entităților, aceste atribute pot lua anumite valori.

Astf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baze de date - Microsoft Acces

Deci o bază de date este un ansamblu de colecții de date cunoscute sub denumirea de tabelă (pentru bazele de date relaționale) și obiect (pentru bazele de date orientate pe obiect).
Lumea reală conține diferite obiecte pe care le vom numi entități. Aceste entități au anumite proprietăți, pe care le vom numi atributele entităților, aceste atribute pot lua anumite valori.

Astfel, informația poate fi definită ca fiind formată din:
-entitate (obiectul informației)
-atribut (proprietățile entității)
-valoare (măsura proprietății).

De exemplu entitatea angajat este formată din atributele nume, vârstă, ani, vechime, care au anumite valori.
Toate aceste date sunt organizate în tabele. O bază de date este formată din mai multe tabele cu diferite legături între ele.
Pentru a defini o tabelă avem nevoie de următoarele elemente:

- domeniul de valori – un ansamblu de valori caracterizate printr-un nume, ce poate fi definit implicit sau explicit;
- atributul – o coloană dintr-o tabelă caracterizată printr-un nume.Mai multe atribute pot lua valori din același domeniu.
- tabelă – un produs cartezian dintre mai multe domenii, caracterizată
printr-un nume.

De exemplu o foaie de calcul din Excel poate fi considerată o tabelă, unde pe prima linie sunt trecute domeniile ce aparțin tabelei, iar apoi datele corespunzătoare acestor domenii (domeniul 1 se referă la sexul unor persoane, domeniul 2 se referă la vârsta persoanelor respective).

- legăturile dintre tabele.

De exemplu să construim o tabelă pentru entitatea Angajat.
O bază de date este formată din mai multe tabele cu diferite legături. Tipurile de legături dintre două tabele pot fi:

- legătura de tip unu la unu (1:1) – unei înregistrări dintr-o tabelă îi corespunde o singură înregistrare în cealaltă tabelă;
- legătura de tip unu la mai mulți (1:M) – unei înregistrări dintr-o tabelă îi corespund mai multe înregistrări în cealaltă tabelă;
- legătura de tip mulți la mulți (M:N) – mai multor înregistrări dintr-o tabelă îi corespund mai multe înregistrări în cealaltă tabelă.

Intr-o bază de date există diferite legături între tabele. Este foarte important de definit restricțiile referitoare la legăturile existente între tabele. Aceste restricții se referă la ștergerea datelor, la introducerea datelor sau modificarea lor. Pentru tabele cu foarte multe date se recomandă ierarhizarea datelor din tabelă, pentru a putea fi regăsite cât mai ușor.

De aceea se recomandă construirea indecșilor cu ajutorul cărora putem regăsi foarte ușor datele dintr-o tabelă ( de exmplu un index care să ordoneze datele din tabelă în ordine crescătoare a anilor de vechime). Orice tabelă trebuie să aibă definită o cheie. Cheia unei tabele reprezintă un ansamblu minim de atribute care identifică o înregistrare dintr-o tabelă. Cheia poate fi formată dintr-un singur atribut (cheie simplă) sau din mai multe atribute (cheie compusă).

La un moment dat într-o tabelă pot exista mai multe atribute cu proprietatea că pot identifica o înregistrare, aceste combinații se numesc chei candidate. Dintre aceste chei candidate se alege o combinație care se folosește efectiv și care se va numi cheie primară. Această cheie primară va identifica în mod unic o înregistrare din tabelă. Dacă într-o tabelă un atribut sau ansamblu de atribute ia valori în același domeniu ca și cheia primară a unei tabele, atunci acest ansamblu de atribute se numește cheie externă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.