Baza legala si documente programatice

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.65

nivel: Facultate

PNAR reprezinta baza de valorificare a experientei acumulate in cadrul exercitiului de examinare analitica a acquis-ului comunitar si a dialogului desfasurat in cadrul subcomitetelor Acordului European si al contactelor permanente dintre institutiile romane si serviciile Comisiei. Programul va fi prezentat anual institutiilor Uniunii Europene constituind angajamentul concret al Romaniei pentru int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baza legala si documente programatice

PNAR reprezinta baza de valorificare a experientei acumulate in cadrul exercitiului de examinare analitica a acquis-ului comunitar si a dialogului desfasurat in cadrul subcomitetelor Acordului European si al contactelor permanente dintre institutiile romane si serviciile Comisiei. Programul va fi prezentat anual institutiilor Uniunii Europene constituind angajamentul concret al Romaniei pentru integrare.

5. Raportul periodic al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in pregatirea pentru aderare
Consiliul European intrunit la Luxemburg, in decembrie 1997, a insarcinat Comisia Europeana sa evalueze - prin Rapoarte periodice (Regular Reports) - progresele realizate de tarile candidate in pregatirea pentru aderarea la UE si sa traga concluzii privind oportunitatea deschiderii negocierilor cu noi state.

Prin alcatuirea Rapoartelor periodice asupra tarilor candidate, Comisia Europeana si-a propus sa evalueze progresele inregistrate de tarile candidate in indeplinirea criteriilor de la Copenhaga. La 4 noiembrie 1998, Comisia Europeana a publicat Raportul periodic referitor la Romania. Raportul evalueaza situatia Romaniei si perspectivele cu privire la conditiile economice mentionate de Consiliul European (o economie de piata functionala, capacitatea de a face fata presiunii concurentei si fortelor pietei din UE).

In acest context, Raportul analizeaza relatiile dintre Uniunea Europeana si Romania, criteriile politice si economice, capacitatea de asumare a obligatiilor ce revin in capacitate de membru al Uniunii, capacitatea administratiei de aplicare a acquis-ului comunitar. De asemenea, face o evaluare generala a implementarii Parteneriatului pentru Aderare si a Programului National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Raportul Comisiei din 4 noiembrie 1998 apreciaza ca Romania indeplineste criteriile politice, dar intampina dificultati in macro-stabilizarea economiei si in reformele structurale. De asemenea, Romania a progresat semnificativ in adoptarea acquis-ului.
La 13 octombrie 1999, Comisia Europeana a publicat noul Raport periodic referitor la Romania. Acest Raport marcheaza un moment-cheie, recomandand Consiliului European de la Helsinki, din 11-12 decembrie 1999, sa decida inceperea negocierilor de aderare cu toate statele, inclusiv cu Romania, in anul 2000.

Comisia Europeana propune astfel continuarea extinderii UE, ca proces evolutiv si inclusiv bazat pe valorile europene. Acest proces ia in considerare particularitatile fiecarei tari candidate care va intra in negocieri, conform unei abordari diferentiate, dar nediscriminatorii. Aceasta inseamna ca fiecare tara candidata avanseaza in negocieri in functie de rezultatele proprii in indeplinirea criteriilor de aderare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.