Baza de date pentru gestionarea clientilor

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.85

nivel: Facultate

Lucrarea de fată este structurată pe două capitole și anume: cap I – Clienții și gestionarea clienților; cap II – Baze de date pentru gestionarea clienților, fiecare capitol cu subcapitole aferente și un studiu de caz al societații comerciale “ALFA”, plus anexe.

La o primă analiză mentală a cuvântului ‚client’ ne vine în gând cumpărător. Insă, pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baza de date pentru gestionarea clientilor

Lucrarea de fată este structurată pe două capitole și anume: cap I – Clienții și gestionarea clienților; cap II – Baze de date pentru gestionarea clienților, fiecare capitol cu subcapitole aferente și un studiu de caz al societații comerciale “ALFA”, plus anexe.

La o primă analiză mentală a cuvântului ‚client’ ne vine în gând cumpărător. Insă, pentru ca o societate să ajungă să aibă o bază de date despre clienți trebuie ca această să știe cum să-i câștige și să-i păstreze, ceea ce nu este deloc ușor și presupune multă muncă din partea ofertantului de produse sau servicii.
Intr-o economie de piață prosperă doar cei ce știu să atragă clienți noi, să-i păstreze și să-i faca să cumpere mai mult. Odată devenit client, persoana sau societatea respectiva trebuie tratată cu grijă și respect pentru a nu o pierde.

Este mult mai ușor să pierzi un client decat să atragi altul. Pe lângă fiecare client pierdut că urmare a nesatisfacerii acestuia, se mai pierde un numar considerabil de posibili clienți care vin în contact cu acesta și aud de nemultumirile sale în ceea ce priveste societatea comercială în discuție.

Toate aceste probleme legate de clienți și legătura lor directă și de neînlocuit cu societățile comerciale, alături de baza de date aferentă clienților unei societați vor fi discutate în prezenta lucrare.

CAP I CLIENȚII ȘI GESTIONAREA CLIENȚILOR. GENERALITĂȚI.

1.CLIENȚII – VERIGA PRINCIPALĂ A UNEI SOCIETAȚI COMERCIALE

Pentru orice societate clientul este întotdeauna prioritatea numărul 1.Fără clienți societatea nu poate exista. Acesta este motivul pentru care clienții trebuie ‚manipulați’cu atenție și luați în calcul în cazul oricărei modificări în ceea ce privește societatea. Astfel de schimbări ar putea fi: în cazul diversificarii gamei de produse sau modificării acesteia, scoaterii de pe piață a unui produs existent, introducerea pe piață a unui produs nou, schimbarea amplasamentului societații, etc.
Pentru a-și cunoaste bine clienții o societate comercială trebuie să dispună de o bază de date cât mai amplă astfel încât gestionarea acestora să fie bine pusă la punct, iar datele importante să poată fi accesate la orice ora de utilizatorii autorizați.

2.GESTIUNEA CLIENȚILOR CU AJUTORUL UNEI BAZE DE DATE

Baza de date cu informații despre clienții societații trebuie să cuprindă cât mai multe detalii despre aceștia cum ar fi: denumirea clientului/a societații, cod unic alocat fiecarui client, persoana de contact și funcția acesteia, adresa completa și numar de telefon și fax. În cazul în care se lucreaza cu clienți persoane juridice ar fi indicat să se știe și pagina web a acestora, deoarece cunoscandu-i mai bine societatea furnizor ar putea oferi cât mai multe produse sau servicii care nu au fost comandate sau utilizate anterior dar le-ar folosi în viitor.
În lumea comertului prospera doar cei care stiu să isi atraga clienți noi, dar și să-i păstreze pe cei vechi și să-i faca să cumpere cât mai multe produse.1

Printr-o gestionare eficienta a clienților se poate beneficia de date foarte importante despre aceștia și că urmare se pot oferi diferite produse sau servicii cu aceleasi caracteristici că și cele preferate de ei dar neutilizate inainte.
Astfel cunoscand preferințele actualilor clienți, aceștia vor cumpara și mai mult dacă fidelitatea le este rasplatită.
Cu ajutorul unei baze de date bine alcatuită se pot crea diverse rapoarte care să arate ce și cât cumpara fiecare client, clienții fideli și cei infideli.
Clienților fideli li se pot oferi diverse bonusuri sub formă de discount-uri ceea ce i-ar face să se simtă apreciați și cu siguranță vor recomanda societatea și prietenilor, existând astfel o mare posibilitate că aceștia din urmă să devină și ei clienți.
Potențiali clienți pot fi atrași prin oferirea de stimulente sub formă de oferte speciale. Este importantă obținerea de la aceștia a detalilor necesare pentru crearea unei baze de date a clienților potențiali în urma unor sondaje, sau prin acordul marilor magazine de a folosi informațiile deținute de ei.

Totodată o bază de date a potențialilor clienți se poate forma cu ajutorul informațiilor din reviste, televiziune, radio sau pur și simplu de pe strada unde exista o multitudine de clienți probabili, persoane fizice și juridice.
Baza de date a clienților actuali și potențiali pentru a oferi firmei maximum de informații, trebuie consultată permanent și să fie intr-o creștere continuă.
Societatea comercială în cauza trebuie să aibă o comunicare permanenta, relevanta și continua cu clienții sai.
În activitatea comercială ‚este de șase ori mai scump să castigi un client nou decat să păstrezi unul existent’2 de aceea o mare atenție trebuie indreptată catre clienții din evidența societații.

Crearea unei baze de date cu clienți potențiali necesită costuri de promovare tot mai mari pentru atragerea de noi oameni în magazine sau în punctele de desfacere. Această însă, poate avea un rezultat avantajos pentru firmă dacă persoanele respective decid să se intoarcă și săptămâna viitoare, astfel devenind clienți. Prin obținerea de la aceștia a acordului de comunicare, chiar și în timpul procesului de cumpărare, și oferindu-le informații relevante dar nu prea focusate pe vânzări3, astfel încât ei nu se vor simți deranjatți sau presați să cumpere un anume produs, ofertantul le va ‚manipula’ comportamentul de consum. Mai mult ca sigur aceste persoane vor reveni, iar în viitor valoarea achizițiilor va crește și în scurt timp vor deveni clienți fideli.

Este foarte necesară comunicarea în fiecare lună cu clienții, aducandu-le la cunoștiință noutățile și promoțiile astfel încât aceștia nu vor avea nevoie să considere alt retailer pentru oferte sau servicii mai bune.
Dacă societatea comercială dorește să afle opinia clienților săi în legatură cu stabilirea prețului pentru un produs nou, sau poziționarea unui nou magazin sau chiar programul de funcționare, este de ajuns accesul la baza de date și trimiterea de scrisori, e-mail-uri sau fax-uri către aceștia și cererea opiniei intr-un mod cât mai profesional. Cu astfel de informații foarte actuale, sau ‚la cald’4 cum au mai fost numite, societatea va știi ce decizii să ia, fiind ajutată în mod direct de clienți.

Datorită globalizării și creșterii continue a concurenței, tot mai multe firme pun o valoare din ce în ce mai mare pe clienți , nu pe produse sau productivitate.
Putem afirma că valoarea unei companii consistă în clienții pe care ii gestionează.
O bază de date este cu atât mai importantă cu cât poate contribui la recunoașterea și abordarea individuală a clienților.
Deși modul de interacțiune cu clienții diferă atât în funcție de tipul de activitate cât și de politica proprie a companiei, ințelegerea valorilor și comportamentului unui client este un element esențial pentru succesul oricărui tip de firmă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.