Baza de Date informatice pentru marketing

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.38

nivel: Facultate

De obicei, compartimentul de vânzări și de marketing este ultimul din companie în ceea ce privește computerizarea. Totuși, în ultimii zece ani s-au înregistrat progrese uriașe în domeniu, pe măsură ce avantajele utilizării tehnologiei informaționale în activitatea de marketing au devenit evidente pentru tot mai multe companii. Studiul recent efectuat de Price Waterhouse a demonstrat faptul că, în [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baza de Date informatice pentru marketing

De obicei, compartimentul de vânzări și de marketing este ultimul din companie în ceea ce privește computerizarea. Totuși, în ultimii zece ani s-au înregistrat progrese uriașe în domeniu, pe măsură ce avantajele utilizării tehnologiei informaționale în activitatea de marketing au devenit evidente pentru tot mai multe companii. Studiul recent efectuat de Price Waterhouse a demonstrat faptul că, în ciuda recesiunii, firmele consideră bazele de date ca fiind un instrument de lucru mai valoros ca niciodată pentru marketing. Importanța acordată de firme acestor sisteme este ilustrată în fig.1.

În prezent, bazele de date pentru marketing pot fi folosite pentru a facilita înțelegerea mai profundă a piețelor, a propriei poziții pe aceste piețe, ca și a activității concurenților, prin culegere de date și prelucrarea lor în diverse moduri.

Bazele de date privind clienții și previziunile de piață pot fi compilate și analizate astfel încât să redea imaginea completă a relațiilor dintre organizație și clienții ei. Examinarea integrată a acestei informații agregate poate ajuta o firmă să-și înțeleagă mai bine clienții, să segmenteze masa de consumatori și să adapteze mai bine oferta de produse sau servicii la cerințele acestora.

Pe un plan tactic superior, în contextul în care clienții devin din ce în ca mai sofisticați și mai exigenți, iar relațiile interpersonale în domeniul marketingului capătă o importanță tot mai accentuată, sistemele pot fi utilizate pentru a planifica, a induce și a monitoriza eficiența campaniilor de comunicare cu clienții, în scopul de a deveni mai personalizate și mai relevante.

Avantajele utilizării unor sisteme informaționale destinate vânzărilor și marketingului sunt adesea substanțiale. Avantajele utilizării tehnologiei informaționale se concretizează, de obicei, în două tipuri de rezultate: reducerea costurilor și creșterea vânzărilor/ rentabilității. Regula de aur este ca bazele de date pentru marketing să contribuie la controlul vânzărilor și activității de marketing într-un mod cât mai profitabil, cu cheltuieli cât mai reduse. Se pot obține și unele avantaje specifice, cum ar fi înțelegerea sporită a cerințelor clienților, prin exploatarea, în decursul cercetărilor de marketing, a unor baze de date specializate.

Nimeni nu poate spune că deține cel mai bun sistem informațional destinat vânzărilor și marketingului; gama extrem de diversificată de facilități și funcții oferită de diferitele sisteme fac ca achiziționarea să devină o problemă de alegere individuală. Numeroase firme ajung la concluzia că un singur sistem informațional nu le poate satisface toate necesitățile economice. Între principalele tipuri de astfel de sisteme ce pot fi folosite două au o importanță deosebită:

o Baze de date asupra clienților actuali și potențiali

- nume
- adresă
- istoricul relației
- contacte, vânzări și comenzi

o Baze de date de marketing

- produse
- campanii
- date de marketing
- informații asupra concurenței
- studii de piață

Aceste sisteme pot fi folosite în diferite activități ale firmei cum ar fi:

- analizele de piață (segmentare, analiză statistică, modelare, sisteme informaționale pentru uz general, cercetarea și analiza concurenței);
- managementul informației (eliminarea suprapunerilor, raportarea calității datelor, îmbogățirea informațiilor, modelarea tendințelor, actualizarea informațiilor, adnotarea rezultatelor);
- managementul campaniilor (definirea parametrilor - audiență, mesaj, obiective, medii publicitare; înregistrarea și analiza rezultatelor, definirea și analiza eșantioanelor de testare, stabilirea și analiza sarcinilor și bugetelor, înregistrarea progreselor și a costurilor);
- analiza și raportarea performanțelor (performanțele produsului, performanțe pe segmente de piață, performanțele campaniilor de marketing, performanțele personalului);
- interfețe ( sisteme interne - contabilitate, producție, distribuție; sisteme externe - furnizori terți și informații brokeri; sisteme informaționale exterioare firmei, accesul la informații despre utilizatorii aflați la distanță);

Nucleul oricărui sistem informațional destinat vânzărilor și marketingului este depozitul central de date. Acestea conțin informații solide asupra tuturor clienților și potențialilor consumatori, precum și date legate de activitatea de marketing, inclusiv cercetările și campaniile publicitare. Din motive de concizie , în această lucrare se folosește termenul generic de bază de date a clienților.

În ce măsură această bază este simplă sau reprezentată de un număr de sisteme integrate, depinde de condițiile specifice fiecărei firme, dar informațiile conținute trebuie privite în întregul lor. În plus, pentru a obține maximum de avantaje prin exploatarea acestor informații, este necesar ca fiecare sistem în parte să ofere date certe și documentate cu privire la piețele și clienții vizați.

Toate aplicațiile pentru vânzări și marketing utilizează informațiile din baza de date despre clienți, existând însă unele funcțiuni caracteristice acestui sistem:

- stabilirea listei de clienți potențiali;
- eliminarea suprapunerilor și verificarea adreselor;
- modelarea motivațiilor și a înclinațiilor comportamentale;
- segmentarea de jos în sus a pieței;
- istoricul complet al clienților;
- raportarea - oferirea informațiilor asupra clienților, vânzărilor, activității de marketing și asupra pieței.

Principalul avantaj al unei baze de date complexe cu privire la clienți este faptul că oferă o imagine globală asupra relațiilor firmei cu un client sau un grup de clienți. Această imagine globală permite înțelegerea mai profundă a comportamentului consumatorilor și al pieței în general, constituind un punct de plecare, printre altele, în cercetările de marketing, în special în studierea pieței. Pentru această activitate foarte importantă, respectiv studierea pieței, s-au creat sisteme speciale ce pot reduce substanțial timpul și costurile unei astfel de cercetări.

Principala caracteristică a sistemelor de analiză a pieței constă în posibilitatea de manipulare a unor volume mari de informații provenite din surse variate, interne și externe, cu scopul de a elabora modele ale segmentelor de piață sau ale comportamentului comercial. Rapoartele de analiză pot fi rapid generate, modelate și salvate pentru utilizări ulterioare, iar planurile de afaceri li scenariile - perfecționate și rafinate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.