Batalia in jurul lui Homer

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Cu toate acestea rezultatul luptei va fi acelasi: dupa numeroase vicisitudini, aparatorii poetului, multi dintre ei personaje la fel de palide ca si Menelau "cel cu strigat puternic", vor ramine stapini pe divinele ramasite.Este necesara o privire de ansamblu asupra acestei dezbateri in jurul zeilor si miturilor lui Homer; trebuie sa examinam pozitiile si dispunerea taberelor rivale si sa vedem pi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Batalia in jurul lui Homer

Cu toate acestea rezultatul luptei va fi acelasi: dupa numeroase vicisitudini, aparatorii poetului, multi dintre ei personaje la fel de palide ca si Menelau "cel cu strigat puternic", vor ramine stapini pe divinele ramasite.Este necesara o privire de ansamblu asupra acestei dezbateri in jurul zeilor si miturilor lui Homer; trebuie sa examinam pozitiile si dispunerea taberelor rivale si sa vedem pina la ce excese au putut ajunge prietenii si dusAZmanii poetului.

Aceasta ne va ingadui sa intelegem mai bine strategia aparatorilor si replierea lor in spatele zidului exeAZgezei alegorice. Si aici, ca si in orice razboi, fiecare ofensiva a provocat o contraofensiva, fiecare arma noua a suscitat descoperirea unei aparari corespunzatoare.
Pentru unii, Homer este poetul ireprosabil si divin, in cele din urma divinizat, a carui inspiratie cereasca, confuz admisa inca de la inceput, va fi mai tirziu clar definita; pentru altii, nu este decit un simplu povestitor de fictiuni, plin de neverosimil, de contradictii, de erori, vinovat pe deasupra de imoralitate si impietate.

Batalia nu ar fi fost niciodata atit de apriga, daca obiecAZtul acestei discutii, poetul, n-ar fi marcat atit de adinc viata greceasca: acest lucru trebuie reamintit inainte de toate, desi el a devenit aproape un loc comun.I. Hoiner, biblie a grecilor Retorul Heraclit, in secolul I al erei noastre, nu exagera prea mult cind scria:"De la virsta cea mai frageda, Homer este doica spiritului naiv al copilului care-si incepe studiile; inca din scutece sufletele noastre sug laptele versurilor sale. Crestem si el este mereu aproape de noi... Nu-l putem parasi fara a avea imediat dorinta de a-l relua: s-ar zice ca aceasta legatura nu sfirseste decit odata cu viata" 2.

Aceasta admiratie se poate lesne intelege. Pentru copilul grec Iliada era un adevarat roman de aventuri, cu marile lovituri de sabie ale supraomului Ahile; si inca mai mult: Odiseea cu calatoriile sale prin tinuturi misterioase, cu eroul sau care invinge cu siretenia si forta sa cele mai extraordinare primejdii.

Zeii erau pretutindeni amestecati cu oamenii, inmultind minunile pentru a-i salva sau a-i pierde, metamorfozindu-se ca in basmele noastre, angajati dealtfel cu trup si suflet ii? valmasagul cel mare: copilul trebuie sa se simta astfel, cufundat in miraculos, in supranatural.
Elevul raminea cu o impresie de nesters, cu atit mai mult cu cit in scoala invatarea pe de rost si cintarea poemelor forma partea esentiala a programului sau de studiu3.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.