Batalia de la Midway cea mai mare batalie navala din istorie

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Gimnaziu

"Putem sa invingem intr-un razboi cu durata de un an. O perioada mai indelungata echivaleaza cu o aventura!", avertizase amiralul Yamamoto, care mai avea doar cateva luni la dispozitie pentru a-si atinge scopul: distrugerea portavioanelor americane. Constient de faptul ca Japonia nu poate contracara prea mult timp imensele resurse industriale ale Statelor Unite, Yamamoto si-a concentrat eforturile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Batalia de la Midway cea mai mare batalie navala din istorie

"Putem sa invingem intr-un razboi cu durata de un an. O perioada mai indelungata echivaleaza cu o aventura!", avertizase amiralul Yamamoto, care mai avea doar cateva luni la dispozitie pentru a-si atinge scopul: distrugerea portavioanelor americane. Constient de faptul ca Japonia nu poate contracara prea mult timp imensele resurse industriale ale Statelor Unite, Yamamoto si-a concentrat eforturile in vederea distrugerii flotei inamice in cel mai scurt timp.

Planul strategic japonez
Amiralul japonez a dispus elaborarea unor planuri care sa prevada atragerea in apropierea arhipelagului Midway a flotei americane, pentru a o distruge printr-o singura lovitura. Pentru aceasta, Yamamoto a pus totul in joc, pregatind si instruind o flota imensa, compusa dintr-un grup de 4 portavioane sub comanda amiralului Nagumo (invingatorul de la Pearl Harbor), dintr-un grup cu misiunea de a ocupa arhipelagul Midway, comandat de amiralul Kondo si, in sfarsit, dintr-un corp principal condus de insusi Yamamoto.

Fiecare amiral nipon avea un obiectiv bine stabilit. Nagumo avea sarcina de a provoca flota americana si de a distruge in primul rand portavioanele americane, in apropiere de Midway; Kondo trebuia sa debarce in insulele arhipelagului; Yamamoto urma sa intervina la sfarsitul bataliei pentru a nimici si ultimele nave americane care ar fi scapat din marea inclestare.

Cele trei mari formatiuni urmau sa fie sprijinite de alte trei grupuri de lupta: primul urma sa efectueze un atac de diversiune in insulele Aleutine (in Pacificul de Nord), altul, compus din submarine, trebuia sa blocheze drumul navelor care transportau intariri americane intre Hawaii si Midway si, in fine, al treilea, trebuia sa asigure protectia aeriana.

Planul a fost aprobat de amiralul Nagumo, seful statului-major general al marinei japoneze. Pentru realizarea lui, Yamamoto avea la dispozitie peste 180 de nave de diferite tonaje, printre care 11 cuirasate, 8 portavioane si aproximativ 700 de avioane.

Replica tactica americana
Amiralul Nimitz, constient de importanta bataliei care se pregateste, si-a pregatit toate fortele disponibile pentru confruntare. Fata de imensa flota japoneza, ceea ce angaja in lupta Nimitz era prea putin: 3 portavioane con tra 8, opt crucisatoare contra 23, nici un cuirasat contra 11, 233 de avioane contra 410.

Inferioritatea americanilor era sporita de cativa factori importanti. "Yorktown" (unul dintre portavioanele americane) fusese reparat in graba, dupa batalia din Marea Coralilor; avioanele-torpiloare americane, foarte lente, erau practic fara aparare in fata avioanelor de vanatoare japoneze "Zero", iar aviatorii americani urmau sa-si faca "botezul" in fata invingatorilor de la Pearl Harbour.

Planul lui Nimitz se baza pe doua idei fundamentale: surpriza urma sa actioneze, de aceasta data, in favoarea americanilor si atolul Midway trebuia folosit ca portavion fix, ce nu putea fi scufundat, un portavion cu aproximativ 100 de avioane de diferite tipuri.De la 14 mai, intreaga operatiune a fost pregatita in secret absolut. In scopul apararii arhipelagului Midway, au fost detasate suplimentar 23 de avioane "B-26" si "B-27". La inceputul lunii iunie, Task Force 16, condusa de amiralul Spruance si Task Force 17, sub comanda amiralului Fletcher, s-au intalnit in nord-estul arhipelagului Midway, in punctul numit Chance.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.