Basmul popular Praslea cel voinic si merele de aur - apartenenta la specie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Timpul in care sunt plasate intamplarile este nedeterminat, anuntat si prin formula introductiva specifica basmului, "a fost odata ca niciodata". Actiunea se desfasoara pe doua taramuri, unul real, palatul imparatului, si unul imaginar populat cu fiinte fantastice.

Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, iar deznodamantul consta totdeauna in triumf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul popular Praslea cel voinic si merele de aur - apartenenta la specie

Timpul in care sunt plasate intamplarile este nedeterminat, anuntat si prin formula introductiva specifica basmului, "a fost odata ca niciodata". Actiunea se desfasoara pe doua taramuri, unul real, palatul imparatului, si unul imaginar populat cu fiinte fantastice.

Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, iar deznodamantul consta totdeauna in triumful valorilor pozitive asupra celor negative. Firul intamplarilor respecta un tipar narativ prezent in toate basmele: plecarea de acasa a eroului, depasirea probelor, victoria, nunta.

Situatia initiala infatiseaza tristetea unui imparat care nu poate gusta din merele de aur, deoarece erau furate tocmai cand erau gata sa se coaca. Eforturile tuturor voinicilor, inclusiv ale fratilor mai mari ai imparatului, se dovedesc zadarnice. Mezinul il indupleca pe tatal sau sa-si incerce si el norocul, il raneste pe hot si hotaraste sa plece in cautarea lui.

Desfasurarea actiunii urmareste aventura lui Praslea pe taramul celalalt, unde se lupta cu trei zmei si elibereaza cele trei fete de imparat tinute prizoniere. Mezinul transforma castelele zmeilor in mere si apoi se pregateste sa se intoarca in lumea oamenilor. Fetele sunt scoase deasupra prapastiei, dar Praslea ramane pe celalalt taram din cauza fratilor invidiosi care ii doreau moartea. Eroul se intoarce acasa cu ajutorul unei zgripturoaice careia ii salveaza puii, omorand balaurul care voia sa-i manance.

La imparatie, toti erau mahniti de pierderea mezinului, iar fata cea mica ceruse o furca de tors si o closca de aur celor care voiau sa o ia de nevasta. Praslea faureste cele doua obiecte magice cu ajutorul carora este recunoscut drept fiul imparatului. El lasa pedepsirea fratilor invidiosi in seama lui Dumnezeu si, drept rasplata pentru vitejiile lui, se casatoreste cu fata si preia destinul imparatiei. Ca in toate basmele, in final, binele invinge raul, adevarul triumfa, iar cei viteji si cinstiti traiesc fericiti pana la adanci batraneti, fiind astfel rasplatiti pentru trasaturile lor deosebite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.