Basmul cult Danila Prepeleac de Ion Creanga

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Asa cum in "Amintiri din copilarie" nimbul de basm aureoleaza oamenii si faptele, tot astfel, in povesti si povestiri eroii, chiar inzestrati cu puteri magice, par tarani moldoveni travestiti. Fara exceptie, toate operele sale capata contururi social-taranesti, etnice si nationale pregnante. Ele insumeaza armonios si sintetic, elemente de umanism popular, urme ale mentalitatii satului arhaic roman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul cult Danila Prepeleac de Ion Creanga

Asa cum in "Amintiri din copilarie" nimbul de basm aureoleaza oamenii si faptele, tot astfel, in povesti si povestiri eroii, chiar inzestrati cu puteri magice, par tarani moldoveni travestiti. Fara exceptie, toate operele sale capata contururi social-taranesti, etnice si nationale pregnante. Ele insumeaza armonios si sintetic, elemente de umanism popular, urme ale mentalitatii satului arhaic romanesc. In ciuda aparentelor, Creanga nu este un satiric, pentru ca nu cenzureaza comportamentul eroilor sai si nici nu pedepseste, ci doar se amuza, moralizand subtil.

"Povestile" sunt adevarate nuvele sau naratiuni fabuloase, dezvoltari ale unor observatii milenare. In "Soacra cu trei nurori" dam de vesnicul conflict dintre nora si soacra. "Capra cu trei iezi" este ilustrarea iubirii de mama. "Punguta cu doi bani" da satisfactie mosilor care nu traiesc bine cu baba. "Povestea porcului" arata ca pentru o mama, cel mai pocit prunc e Fat-Frumos. "Povestea lui Harap Alb" e un mod de a dovedi ca omul de soi bun se vadeste sub orice strai si la ore varsta.
Basmele lui Creanga sunt plasate, din punct de vedere cronologic, intre anii de ucenicie marcati de scrierile cu caracter didactic incluse in manualele scolare si opera de maturitate, reprezentata de "Amintiri din copilarie".

Prin cele 11 naratiuni publicate in intervalul 1875-1879 in "Convorbiri Literare", Ion Creanga aduce o nota noua, cu totul originala in ceea ce priveste modul de tratare a substantei fabuloase a basmului popular.
Cea dintai monografie a operei scriitorului roman, datorata francezului Jean Boutiere, propune impartirea basmelor dupa urmatoarele teme:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.