Basmul cult - Harap-Alb

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

Harap-Alb este un Fat-Frumos din basmele populare, capabil si curajos, dar ramane in zona umanului, fiind prietenos, cuminte si ascultator, ca un flacau din Humulesti. Calatoria pe care o face pentru a ajunge imparat este o initiere a flacaului in vederea formarii lui pentru a deveni conducator.Semnificatia numelui reiese din scena in care Spanul il pacaleste pe fiul craiului sa intre in fantana. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul cult - Harap-Alb

Harap-Alb este un Fat-Frumos din basmele populare, capabil si curajos, dar ramane in zona umanului, fiind prietenos, cuminte si ascultator, ca un flacau din Humulesti. Calatoria pe care o face pentru a ajunge imparat este o initiere a flacaului in vederea formarii lui pentru a deveni conducator.Semnificatia numelui reiese din scena in care Spanul il pacaleste pe fiul craiului sa intre in fantana. Naiv, lipsit de experienta si excesiv de credul, fiul craiului isi schimba statutul din nepot al Imparatului Verde in acela de sluga a spanului:

"De-acum inainte sa stii ca te cheama Harap-Alb, aista ti-i numele si altul nu". Numele lui are sensul de "rob alb", deoarece harap inseamna negru, rob. Devenit sluga spanului, isi asuma si numele de Harap-Alb, dovedind in acelasi timp loialitate si credinta fata de stapanul sau, intrucat jurase pe palos. Cinstit din fire, Harap-Alb nu-l tradeaza niciodata pe span, desi un stapan tiran ca acesta ar fi meritat.
Faptele eroului raman si ele in limita umanului, iar probele care depasesc sfera realului sunt trecute cu ajutorul celorlalte personaje, inzestrate cu puteri supranaturale.

Probele la care il supune spanul sunt menite a-l deprinde pe flacau cu greutatile vietii, cu faptul ca omul trebuie sa invinga toate piedicile ivite in viata sa, pregatindu-l pentru viitor. In trecerea acestor probe, Harap-Alb este umanizat, el se teme, se plange de soarta. De asemenea, sufletul lui bun, dragostea pentru albine si furnici il face sa le ocroteasca si sa le ajute atunci cand le intalneste in drumul sau. De aceea, Harap-Alb are capacitatea de a-si face prieteni adevarati, loiali, care sa-l ajute in orice imprejurare dificila a vietii.

O experienta determinanta pentru maturizarea eroului o constituie intalnirea cu omul ros, care este un alt pericol de care ar fi trebuit sa se fereasca, asa cum il sfatuise tatal. Desi inzestrat cu importante calitati, Harap-Alb parcurge o perioada de formare a personalitatii.
Arta naratiunii lui Ion Creanga:Basmul cult "Povestea lui Harap-Alb" are ca sursa de inspiratie basmul popular, de la care autorul pastreaza motivele (calatoria, incercarea puterii, petitul, probele), personajele fabuloase, ajutoarele venite in sprijinul binelui, formulele tipice si poarta amprenta autorului prin umanizarea fantasticului prin comportamentul, gestica, psihologia si limbajul personajelor astfel ca lumea fabuloasa a basmului traditional primeste atribute caracteristice lumii satului.

Umorul, jovialitatea, oralitatea povestirii particularizeaza stilul si talentul prozatorului, definind arta naratiunii la Creanga. Arta naratiunii se contureaza cu totul aparte in proza lui Creanga prin ritmul rapid al povestirii, fara descrieri suplimentare, prin dialogul dramatizat, prin umorul debordant, prin oralitatea stilului, dar mai ales prin folosirea numeroaselor proverbe. Numele personajelor constituie o particularitete a basmului lui Creanga, deoarece ele definesc trasatura dominanta de caracter: Setila: poate fi betivul satului, Flamanzila: taranul lacom si mancau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.