Basmul cult - Hans Christian Andersen

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.02

nivel: Gimnaziu

H.Ch. Andersen a reusit sa imbine miraculosul cu elementele comune ale vietii oamenilor simpli, sa ilustreze ca indiferent de piedicile puse, binele invinge intotdeauna raul. Continutul bogat in aspecte noi de viata, stilul viu, plin de miscare si imaginatie, deosebesc creatiile lui Andersen de cele populare. La acestea mai adaugam doua elemente care caracterizeaza povestile sale:

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul cult - Hans Christian Andersen

H.Ch. Andersen a reusit sa imbine miraculosul cu elementele comune ale vietii oamenilor simpli, sa ilustreze ca indiferent de piedicile puse, binele invinge intotdeauna raul. Continutul bogat in aspecte noi de viata, stilul viu, plin de miscare si imaginatie, deosebesc creatiile lui Andersen de cele populare. La acestea mai adaugam doua elemente care caracterizeaza povestile sale:

1) basme inspirate din folclorul tarii sale, auzite in copilarie si repovestite asa cum i-a placut scriitorului. Includem aici: “Hainele cele noi ale imparatului”, “Porcarul”, “Klaus cel mic si Klaus cel mare”, “Amnarul”, etc;
2) basme pe care scriitorul le considera propriile sale creatii : “Lebedele”, “Mica sirena”, “Privighetoarea”, etc. Sursa de inspiratie a constituit-o, de multe ori, pe langa basmul popular, viata sufleteasca bogata si nuantata a povestitorului.

Figura mamei scriitorului, cu viata ei plina de privatiuni, i-a inspirat basmul “N-a fost buna de nimic”. Eroul din basmul “Ce povestea batrana Ioana” are trasaturile tatalui sau. “Fetita cu chibrituri” a fost imaginata dupa sora sa vitrega Maria, pierduta de mica in capitala tarii. Viata intima a scriitorului, deseori nefericita, i-a inspirat unele dintre cele mai frumoase basme, printre care “Mica sirena” si “Privighetoarea”.

Personajele care populeaza basmele sale sunt adevarate simboluri ale calitatilor omenesti: curaj, bunatate, modestie, inteligenta, iar altele reprezinta defecte omenesti: ingamfarea, rautatea, invidia, siretenia, minciuna, etc. Prin continutul lor ele influenteaza conduita morala a micilor cititori, le cultiva acestora trasaturi pozitive de caracter, determinandu-i sa le dispretuiasca si sa le inlature din comportamentul lor pe cele negative.

Printre cele mai frumoase povesti ale sale sunt:
▪ Printesa si mazarea ( cunoscuta si ca Adevarata printesa ) – 1835
▪ Degetica - 1835
▪ Mica sirena – 1836

▪ Hainele cele noi ale imparatului - 1837
▪ Lebedele – 1838
▪ Soldatelul de plumb – 1838
▪ Privighetoarea – 1844
▪ Ratusca cea urata – 1844

- 2 -

Craiasa zapezilor – 1845
▪ Povestea unei mame – 1847
▪ Fetita cu chibrituri – 1848 etc.

In primavara anului 1872 Andersen a cazut din pat si a fost grav ranit. Nu si-a revenit in totalitate niciodata, dar a trait pana pa 4 august 1875, cand a murit in dureri groaznice, in casa unor prieteni langa Copenhaga. Privighetoarea este un basm cu un inalt mesaj uman. Chiar daca ideea centrala ar putea fi situatia artistului ridicat din popor intr-o lume neintelegatoare si ostila, copiii vor retine in primul rand calitatile privighetorii ca simbol al omului simplu.

Autorul plaseaza intamplarile la curtea imparatului Chinei, “in vremuri stravechi”. In gradina imensa a acestuia canta atat de minunat o privighetoare, incat toti calatorii care-l vizitau pe imparat erau adanc impresionati de cantecele ei. Invatati din multe colturi ale lumii o prezinta in cartile lor. Citind o astfel de carte, imparatul afla si el de existenta privighetorii si porunceste curtenilor sa o aduca la palat.

Aici, cu vocea ei fermecata ii incanta pe imparat si sfetnicii sai. Privighetorii i se acorda onoruri deosebite: creanga de aur pe care sa se aseze, servitori care o insotesc la plimbare etc. Intr-o zi imparatul Chinei primeste de cel al Japoniei o ladita care contine o privighetoare artificiala, facuta din aur si diamante. Printr-un mecanism interior canta si ea cantece frumoase admirate de imparat si curteni.

Maestrul de muzica al curtii apreciaza mai mult privighetoarea artificiala decat pe cea adevarata, pentru ca poti “sa-ti dai seama de tot ce se intampla, poti s-o deschizi si sa arati gandirea omeneasca…”. Astfel, privighetoarea cea adevarata a fost izgonita din imparatie. In curand, imparatul se imbolnavi. In vedeniile sale apare chiar Moartea cu coroana de aur pe cap, iar in maini cu sabia imparatului si cu steagul lui cel frumos. Pentru a scapa de cosmar, cere sa auda muzica. Dar privighetoarea artificiala “s-a defectat”, iar slujitorii l-au parasit.

Deodata, la geamul imparatului se aude cantecul privighetorii alungate, care a venit sa-l mangaie si sa-i dea sperante. Prin cantecul ei vrajit o convinge pe Moarte sa-i inapoieze cele trei insemne ale puterii. Imparatul se insanatoseste si promite privighetorii sa asculte cantecele ei ce exprimau adevarul asupra vietii. Privighetoarea ii ceru imparatului voie sa cante despre oameni fericiti – foarte putini in imparatie – si despre cei care sufera, acestia fiind cei mai multi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.