Basmul cult

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Dupa formula de inceput consacrata ("Amu cica era odata intr-o tara"), prima secventa are la baza motivul alegerii eroului destinat peripetiilor pe baza unei probe: din cei trei frati doar cel mai mic reuseste sa treaca podul, infruntand ursul urias, datorita calului, hainelor si armelor care fusesera ale tatalui ca mire. Mezinul le ceruse ca urmare a sfatului Sfintei Vineri pe care il castigase p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul cult

Dupa formula de inceput consacrata ("Amu cica era odata intr-o tara"), prima secventa are la baza motivul alegerii eroului destinat peripetiilor pe baza unei probe: din cei trei frati doar cel mai mic reuseste sa treaca podul, infruntand ursul urias, datorita calului, hainelor si armelor care fusesera ale tatalui ca mire. Mezinul le ceruse ca urmare a sfatului Sfintei Vineri pe care il castigase prin mila si bunatate. Inainte sa inceapa calatoria in vederea formarii sale, este enuntata interdictia din partea tatului, sub forma de povata.

Trecand podul, hotar simbolicintre taramul cunoscut al grijii si povetelor parintesti, fiul craiului intra intr-un univers strain lui, in care are loc ratacirea simbolica. Padurea apare in numeroase basme ca spatiu labirintic, ca proba capitala in drumul eroului, aici se adapostesc fortele raului a caror intalnire nu poate fi evitata, asa cum este anticipata de sfatul craiului.

Fortele negative nu sunt, in acest basm, cele tipice povestii populare. Ele apartin registrului uman, semn ca marile si adevaratele pericole sunt ticalosia, minciuna, viclenia. Spanul, marcat prin chiar aspectul fizic, poarta masca umilintei si a bunavointei, care il induc in eroare pe eroul novice, neinvatat inca sa distinga esenta de aparenta. Caderea in capcana Spanului nu apare ca o pedeapsa a neascultarii sfatului parintesc, caci mezinul incearca sa evite sa-l ia calauza, ea pare a fi chiar voia soartei, echivaland cu momentul intrarii eroului intr-o aventura esentiala pentru formarea sa. Nici calul nu-si ajuta stapanul, iar fiul craiului se lasa in voia soartei, mai exact "in stirea lui Dumnezeu".

Coborarea in fantana echivaleaza cu o moarte simbolica a fiului de crai care trebuie sa-si recastige prin calitatile sale conditia initiala. El "re-naste" in postura de sluga, intrand astfel intr-o lunga proba a umilintei necesara in procesul formarii unui conducator autentic. Noua conditie inferioara este sugerata si prin onomastica oximoronica (fiul de crai primeste numele de Harap-Alb). Oximoron= este o figura de stil, luata din retorica, construita pe o combinatie lingvistica paradoxala (paradox=enunt care contrazice un adevar unanim cunoscut; ciudatenie, nepotrivire); are de regula, functie persiflanta (ironizatoare) si rol stilistic in opera literara de a soca cititorul si de a-l obliga la reflectie.

Urmeaza apoi cele trei incercari menite sa-l duca la pieire, ordonate de Spanul care i-a luat locul ca nepot si urmas la tronul unchiului. Cea dintai incercare este aducerea "salatilor" din gradina ursului, a doua, aducerea capului cerbului fabulos impodobit cu pietre pretioase, iar cea de-a treia, aducerea Imparatului Rosu, vestita farmazoana, ca mireasa pentru Span. Aceasta a treia incercare presupune insa calcarea celei de-a doua interdictii, de a nu avea de-a face cu omul ros si ca atare, prilejuieste un alt drum cu multe peripetii si probe de incercare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.