Basmul Doi feti cu stea in frunte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Gimnaziu

Ana crapa de ciuda si nu mai putea de ura. Degeaba era frumoasa caci tot mai rea la suflet. Inca de trei ori cate trei zile si de trei cate trei nopti trecura si o noua veste merse in tara, ca Stana si-a facut camasa: a cules fire de in, le-a copt si melitat, a periat fuiorul, a tors firele, a tesut panza si a cusut camasa pe trupul sotului ei, precum a zis la culesul de capsune. Dar voinicul Stan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul Doi feti cu stea in frunte

Ana crapa de ciuda si nu mai putea de ura. Degeaba era frumoasa caci tot mai rea la suflet. Inca de trei ori cate trei zile si de trei cate trei nopti trecura si o noua veste merse in tara, ca Stana si-a facut camasa: a cules fire de in, le-a copt si melitat, a periat fuiorul, a tors firele, a tesut panza si a cusut camasa pe trupul sotului ei, precum a zis la culesul de capsune. Dar voinicul Stanei tot prin apa trecea si se uda; tot prin foc dadea si tot il ardea; tot cu zmei se lupta si tot dansii il invingeau, asa ca si Stana numai putea de ciuda si ura.

Hain si sufletul sau, pacat de frumusetea sa...Fetele asteptau de la dansa, sora cea mai mica, Laptita ca nici ea sa nu implineasca cuvantul si sa fie si ea la fel de rea la vorba ca ele doua. Iata ca timpul trecea si nici Laptita rod in pantece nu vestea. Pe surorile ei, Ana si Stana le cuprindea bucuria si toata lumea vedea ca nici a Laptitei vorba nu se implinea. Dar toate se fac cu vremea. Cand se implini de-a saptea oara a saptea zi, numarata de la cea de intai zi de cununie, feciorul de imparat se arata inaintea voinicilor si celorlalti curteni ai sai cu fata vesela si cu vorba de sute de ori mai blanda si mai induratoare decat pana acuma, dand de stire ca de aici inainte multa vreme n-are sa mai iasa din curte, fiindca-l poarta inima sa stea zi si noapte langa sotia sa.

Era adeca sa se intample - din indurarea lui Dumnezeu - precum a grait Laptita la cules de capsune... Si lumea, si tara, si intreaga imparatie se bucurau asteptand sa se vada ce nu s-a mai vazut inca.
Surorile ei gand rau ii puneau si dansei si fiilor ce vor avea sa se nasca. Se enervau grozav numai la auzul cuvintelor regelui ca Laptita si-a ispravitt cuvantul iara ele nu. Hei! Dar multe se petrec in lume, si dintre multe, multe bune. S-a intamplat adeca , ca feciorul de imparat sa aiba si o mama vitrega , iara asta, o fata mare in par, pe care a fost adus-o cu sine , avand-o de la cel dintai barbat.

Avea de gand ca fata ei sa-i fie nevasta lui Fat-Voinic. Cum soarta nu a indeplinit ruga ei, ea nu isi inrai si mai mult sufletul, ci ajuta Laptitei si ea si ficasa cu toate cele. Ii ajutau la castel cu torsul, ii faceau hainute pruncilor ce aveau sa se nasca, ii periau parul blond-auriu ce parca atingea stelele, si nu le lasau pe surorile Laptitei sa-i faca vreun rau. Iata, ca si vitregiile au ajuns sa faca mai mult bine decat legamintele de suflet si sange dintre frati. Sosi si vremea ca cele noua luni sa treaca, iara Laptita nascu doi prunci frumosi ca razele de soare, cu parul auriu ca spicul de grau ce dadea sa pocneasca de prin lanuri si cu stele alese in frunte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.