Basmul Aleodor Imparat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, dintre adevar si minciuna, iar deznodamantul consta totdeauna in triumful valorilor pozitive asupra celor negative.
Expozitiunea. Basmul incepe cu o formula initiala tipica: "A fost odata ca niciodata...un imparat", care ajunsese la batranete si nu avea "si el un copil", inceputul ilustrand motivul imparatului fara urmasi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basmul Aleodor Imparat

Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, dintre adevar si minciuna, iar deznodamantul consta totdeauna in triumful valorilor pozitive asupra celor negative.
Expozitiunea. Basmul incepe cu o formula initiala tipica: "A fost odata ca niciodata...un imparat", care ajunsese la batranete si nu avea "si el un copil", inceputul ilustrand motivul imparatului fara urmasi. Tocmai cand isi pierduse nadejdea, a fost binecuvantat cu un baiat sanatos si frumos si, de bucurie, imparatul a tinut petrecerile "trei zile si trei nopti".

Cand se afla pe patul de moarte, imparatul si-a chemat fiul si l-a sfatuit ca nu cumva sa calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop pentru ca va plati cu viata.Intriga este declansata de neatentia tanarului care, plecat la vanatoare, a calcat pe "pamantul pocitului om". In zadar i-a explicat Aleodor ca fusese o greseala si ca nu avea intentii rele, iar pentru a scapa cu viata l-a trimis sa i-o aduca pe fata lui Verdes Imparat.

Desfasurarea actiunii. Aleodor a plecat la drum, a salvat pe rand o stiuca, un corb si un taun, primind de la fiecare, drept rasplata un solzisor, o pana si un pufulet, cu indemnul de a le folosi atunci cand va avea nevoie de ajutor.
Dupa trei zile de asteptare la portile palatelor lui Verdes Imparat, Aleodor ii cere fata in casatorie. Imparatul il supune unor probe, pentru ca tanarul sa-si dovedeasca vrednicia si ii spune sa se ascunda trei zile la rand.

Daca fata il va gasi, i se va taia capul, iar de nu, fata va fi a lui. Aleodor s-a ascuns cu ajutorul stiucii pe fundul marii, iar cu ajutorul corbului intr-un stol ce zbura foarte sus, dar fata l-a dibuit. A treia zi, flacaul a chemat taunul, care l-a prefacut intr-o lindina si l-a ascuns chiar in coada fetei de imparat, care nu l-a mai gasit de data aceasta, asa ca imparatul a fost nevoit sa se tina de cuvant si sa-i dea fata.

Punctul culminant. Aleodor a dus-o pe tanara la Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop si fata s-a cutremurat de scarba atunci cand l-a vazut. Pocitania n-a putut cu nici un chip sa se apropie de ea si "plesni de necaz".Deznodamantul. Aleodor Imparat a pus stapanire pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop, s-a insurat cu fata de imparat si au trait fericiti "pana se istovira". Basmul se incheie cu victoria binelui asupra celor malefice si cu formula finala specifica: "Iara eu incalecai p-o sea si v-o spusei dumneavoastra asa".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.