Basm cult - personaje

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

In basme, personajele "nu sunt numai oameni, ci si anumite fiinte himerice, animale, dar acestea sunt simple masti pentru felurite tipuri de indivizi." ( G. Calineascu )Personajele din basm sunt "fiinte de hartie", cum le numea Roland Barthes. Traiesc numai in lumea fictiunii, nu au consistenta, dar mimeaza realitatea si uneori "concureaza starea civila". Alteori nu au nicio legatura cu realitatea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basm cult - personaje

In basme, personajele "nu sunt numai oameni, ci si anumite fiinte himerice, animale, dar acestea sunt simple masti pentru felurite tipuri de indivizi." ( G. Calineascu )Personajele din basm sunt "fiinte de hartie", cum le numea Roland Barthes. Traiesc numai in lumea fictiunii, nu au consistenta, dar mimeaza realitatea si uneori "concureaza starea civila". Alteori nu au nicio legatura cu realitatea, sau e doar o legatura simbolica, bazata pe o idee - zmeii.

Clasificarea personajelor, in orice tip de proza, se poate face dupa diverse criterii, care vizeaza implicarea in actiune, categoria estetica reprezentata, caracteristicile fizice si morale, rolul in schema narativa etc. Astfel, se poate vorbi despre: personaj pozitiv / negativ, real / fabulos, principal / secundar / episodic, protagonist / antagonist, functional / de fundal, plat / rotund, bidimensional / tridimensional etc. Referindu-se numai la personajele de poveste, Vladimir Propp, in Morfologia basmului, identifica sapte tipuri pricipale:

raufacatorul, donatorul / furnizorul, ajutorul, fata de imparat ( personajul cautat ) si tatal ei, trimitatorul, eroul, falsul erou. Intr-un basm, nu este obligatoriu sa apara toti acesti actanti, iar un actor poate insuma doua - trei roluri. Daca avem in vedere aceasta clasificare, in Povestea lui Harap - Alb apar: eroul ( Harap - Alb ), raufacatorul / trimitatorul ( Spanul ), ajutorul - calul, personajele hiperbolizate, albinele, furnicile, donatorul - Sfanta Duminica, falsii eroi - fratii. La aceasta schema se adauga fata imparatului Ros si tatal ei.

Harap - Alb este personajul principal al basmului, functional, pozitiv, protagonist si eponim. Numele lui are rezonanta oximoronica, imbinand contrariile ( harap care, in sens larg, inseamna "negru", poate face trimitere a ideea de rob, in timp ce alb se asociaza cu ideea de stapan ). Este un erou atipic, deoarece reuneste calitati si defecte, spre deosebire de prototipul folcloric. Este un personaj real si nu fabulos, nu are calitati supranaturale, fiind considerat de George Calinescu un flacau de la tara, datorita mentalitatii sale. In termenii lui E. M. Forster este un personaj rotund si nu plat, desi se manifesta in toate secventele narative aparent la fel, dar suportand, in fond, procesul initierii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.