Basarabia 90 de ani de la mica unire

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Si totusi, visul Romaniei Mari parea inca foarte departe * Bucurestiul era de aproape doi ani sub ocupatie germana, armata si administratia retragandu-se in Moldova.Cu doar cateva saptamani inainte, in acelasi martie 1918, guvernul Marghiloman semnase cu Puterile Centrale "Pacea provizorie de la Buftea". Romania parea, la acel moment, o tara invinsa Nimeni nu-si putea, probabil inchipui atunci ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basarabia 90 de ani de la mica unire

Si totusi, visul Romaniei Mari parea inca foarte departe * Bucurestiul era de aproape doi ani sub ocupatie germana, armata si administratia retragandu-se in Moldova.Cu doar cateva saptamani inainte, in acelasi martie 1918, guvernul Marghiloman semnase cu Puterile Centrale "Pacea provizorie de la Buftea". Romania parea, la acel moment, o tara invinsa Nimeni nu-si putea, probabil inchipui atunci ca mica unire cu Basarabia era doar preludiul Marii Uniri ce avea sa vina la 1 decembrie 1918 .


Cele patru luni ale Republicii Moldovenesti

Izbucnita in februarie 1917, revolutia bolsevica din Rusia a fost o adevarata calamitate pentru armatele romane ramase fara cel mai important aliat in fata germanilor. Pentru romanii din Basarabia, insa, prabusirea Imperiului Tarist reprezenta sansa realizarii aspiratiilor lor nationale. La inceputul lui martie 1917, la Chisinau a luat nastere, sub conducerea lui Vasile Stroescu, "Partidul National Moldovenesc". La initiativa acestei formatiuni a fost infiintat "Sfatul Tarii", o dieta provinciala care se reuneste pentru prima data la 21 noiembrie 1917.

La 2 decembrie 1917, Sfatul Tarii a proclamat oficial Republi-ca Democrata Moldoveneasca. In functia de presedinte a fost ales Ion Inculet. Initial, noua republica trebuia sa fie parte a unei viitoare Rusii federale. Anarhia care cuprinsese intregul (fost) Imperiu Tarist contaminase, insa, si Basarabia. Pentru restabilirea ordinii, conducerea micutului (si efemerului) stat s-a adresat mai intai armatei rusesti de pe frontul romanesc, comandata de generalul Dimitri Grigorovici Scerbacev.

Acesta nu avea, insa, trupe disponibile pentru stabilizarea regiunii. De fapt, se confrunta el insusi cu probleme extrem de grave, nemaiputand conta pe fidelitatea soldatilor sai. Bolsevicii ii penetrasera armata si organizasera la Socola, langa Iasi, un adevarat Stat major paralel. Planuiau inlaturarea Regelui Ferdinand si sovietizarea Romaniei.

Armata romana in Basarabia
Romanii scapasera de o mare primejdie, dar pentru basarabeni, situatia era de-a dreptul dezastruoasa. Soldatii rusi, dezertori sau expulzati, jefuiau si terorizau populatia civila. Organizatiile bolsevice deveneau tot mai agresive. In aceste conditii, la 22 decembrie 1917, Sfatul Tarii a cerut interventia armatei romane. Imediat, Sovietul bolsevic din Chisinau i-a denuntat drept tradatori pe conducatorii Republicii Democrate Moldovenesti si a pus un premiu pe capetele lor. Era, insa, prea tarziu. Trupele romanesti conduse de generalul Brosteanu au trecut Prutul in ziua de 10 ianuarie 1918.

In 13 ianuarie 1918, armata romana a intrat in Chisinau. Dupa cateva zile, intreaga Basarabie era eliberata. Aproape imediat, Guvernul Rusiei Sovietice a anuntat intreruperea relatiilor diplomatice cu Romania si sechestrarea tezaurului trimis spre pastrare in Rusia.Trotki explica: "Fondurile romanesti depuse la Moscova sunt intangibile pentru oligarhia romana. Guvernul sovietic isi ia raspunderea pentru pastrarea acestor fonduri si a predarii lor in mainile poporului roman.

Unirea cu Romania mica
La 24 ianuarie 1918, Sfatul Tarii a votat in unanimitate pentru proclamarea independentei Republicii Moldovenesti. Ion Inculet a fost reconfirmat ca presedinte, iar Daniel Ciugureanu a fost numit prim-ministru.Judetul Balti a fost primul judet din Basarabia care s-a pronuntat pentru unirea cu Romania. "Motiuni de unire" sunt adoptate apoi si de catre celelalte judete.

La 27 martie 1918, Sfatul Tarii, voteaza unirea Republicii Democratice Moldovenesti cu Romania. Au fost numarate 86 de voturi pentru, 3 impotriva si 36 de abtineri. Proclamatia Sfatului Tarii suna astfel: "Republica Democrata Moldoveneasca Basarabia, in hotarele ei dintre Prut si Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si a dreptulul de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, Romania".

Vestea a produs mare bucurie la Iasi, unde lumea a iesit sa danseze pe strada. La Mitropolie, un Te Deum solemn a marcat marele eveniment. Cu cateva zile inainte, Alexandru Marghiloman vizitase Chisinaul, fiind intampinat cu urale de populatie. El declarase, atunci, oficial: "In numele poporului roman si al Regelui Romaniei, cu adanca emotie si falnica mandrie, iau act de hotararea cvasi-unanima a Sfatului Tarii si, la randul meu, declar ca de azi inainte Basarabia este pe veci unita cu Romania". Actul Unirii a fost promulgat de Regele Ferdinand si publicat in Monitorul Oficial din 10 Aprilie 1918.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.