Basarabia 1940 - Dovezile unei tradari

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

27 iunie 1940. Respectand termenul cerut de nota ultimativa, guvernul Romaniei remite un raspuns in care se arata "gata sa procedeze...la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la guvernul sovietic." (ibidem, p. 81).In aceeasi zi, guvernul sovietic revine cu o a doua nota, in care someaza guvernul Romaniei sa restituie Basarabia si nordul Bucovinei in termen de pat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basarabia 1940 - Dovezile unei tradari

27 iunie 1940. Respectand termenul cerut de nota ultimativa, guvernul Romaniei remite un raspuns in care se arata "gata sa procedeze...la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la guvernul sovietic." (ibidem, p. 81).In aceeasi zi, guvernul sovietic revine cu o a doua nota, in care someaza guvernul Romaniei sa restituie Basarabia si nordul Bucovinei in termen de patru zile (deci pana la incheierea zilei de 1 iulie), stipuland ca pentru 28 iunie, deci a doua zi, orasele Cernauti, Chisinau si Cetatea Alba sa fie deja ocupate de trupele sovietice (cf. loc. cit.).

Era deci clar ca acestea erau concentrate pe un dispozitiv ofensiv, chiar la granitele Romaniei. Culmea, sovieticii asteptau raspuns din partea autoritatilor romanesti pana la aceeasi data. La ce bun sa mai pretinzi ca astepti un raspuns pentru 28 iunie, daca avertizezi ca, in aceeasi zi, trupele tale vor ocupa un anumit aliniament?

Raspunsul roman remis la data ceruta, deci a doua zi, a acceptat predarea teritoriului dintre Prut si Nistru, desi se plange de termenul scurt, referindu-se si la ploile si inundatiile care au stricat caile de comunicatie (ibidem, p. 82).Iata cum caracteriza Grigore Gafencu, in Jurnalul sau, schimbul de note ruso-roman: "Notele rusesti sunt abile ca forma si fond, moderate ca ton si de o perfidie foarte bine socotita. Notele noastre sunt gresit concepute si foarte prost formulate. La pretentiile rusesti referitoare la drepturile istorice si etnice ale Rusiei asupra Basarabiei, nu am raspuns nimic: nici o punere la punct, nici un contra-argument, nici un protest.

Ne-am multumit sa raspundem - pentru a castiga timp, pretinde Ministerul de Externe, - ca suntem gata sa stam de vorba...Rusii au inlaturat cu multa indemanare intentiile dilatorii cuprinse in nota noastra de raspuns, aducandu-ne numaidecat la cunostinta AŠprogramul de evacuare>>. (Nemtii au informat Guvernul sovietic ca raspunsul nostru, dilatoriu in forma, inseamna totusi o acceptare.) Fapt e ca ne-am plecat in fata fortei, fara s-o spunem si fara sa staruim asupra bunului nostru drept. Nu am respins argumentarea sovietica, ci ne-am declarat gata, dupa ce am luat cunostinta de ea, sa stam de vorba."

Cabinetul Ministrului de Externe, la data aceea Constantin Argetoianu, in redactarea notelor de raspuns romanesti a recurs la o formula ce s-a vrut abila: Guvernul roman "se vede silit sa primeasca conditiile de evacuare", evitand vreo recunoastere, fie a apartenentei istorice, fie a dreptului Rusiei sau URSS asupra Basarabiei. Dar sovieticii nu puteau lua decat ca pe o evacuare, ceea ce ei considerau o ocupare vremelnica a unor teritorii rusesti de catre armata si administratia romana.
Notele de raspuns romanesti au fost formulate dupa intrunirea, de doua ori in aceeasi zi, de 27 iunie 1940, a doua Consilii de Coroana: primul la ora 12.20, al doilea dupa ora 21.00.

Istoricul Gheorghe Buzatu, a carui lucrare se bazeaza pe un considerabil efort de documentare in arhive romanesti si straine, precum cele de la Moscova, atat inainte cat si dupa 1989, nu ezita sa afirme: "Mai inainte de orice se impune a consemna ca, in viziunea noastra, pentru intreaga evolutie a Romaniei in cursul celui de-al doilea razboi mondial se poate identifica o singura cauza a cauzelor: decizia cercurilor guvernante de la Bucuresti din 27 iunie 1940 de a se da curs notelor ultimative sovietice privind Basarabia si nordul Bucovinei."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.