Basarabia - ca AX al istoriei noastre contemporane

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.37

nivel: Facultate

Cred ca este bine cunoscut contextul care a facut posibila eliberarea Basarabiei. (dezorganizarea produsa de revolutia bolsevica). Voi incerca sa scot in evidenta continuarea luptei pentru Basarabia si consecintele ei politice. Consider esential sa incercam sa intelegem cum de s-a putut ca , atunci cind ocazia oferita de "restructurarea" imperiului rus s-a repetat ( 1989-...?) romanii nu au mai pu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basarabia - ca AX al istoriei noastre contemporane

Cred ca este bine cunoscut contextul care a facut posibila eliberarea Basarabiei. (dezorganizarea produsa de revolutia bolsevica). Voi incerca sa scot in evidenta continuarea luptei pentru Basarabia si consecintele ei politice. Consider esential sa incercam sa intelegem cum de s-a putut ca , atunci cind ocazia oferita de "restructurarea" imperiului rus s-a repetat ( 1989-...?) romanii nu au mai putut profita pentru a-si reintregi teritoriul...

Si sa cautam responsabilitatile pentru aceasta situatie. Doresc ca aceste rinduri sa fie considerate o pledoarie pentru acuzatia de inalta tradare adusa liderilor romani comunisti de toate generatiile , inclusiv aceea ce se mentine azi la putere in Romania. Regret slabiciunile argumentatiei mele (schematism, lipsa de documente etc) si invit pe cei doritori sa o imbunatateasca sa se manifeste. E de mult timpul sa incetam resemnata noastra tacere. Observatie.

Comunismul a luat un dublu caracter : unul socio-politic si altul geopolitic, de pirghie de influenta si cucerire. Pentru noi romanii acest lucru tine de evidenta. Pentru cei din apus el e invaluit intr-o suspecta confuzie. Banuiesc ca printre explicatiile "retinerii" de a evidentia dimensiunea imperialista a comunismului rusesc pe care multi "politologi" apuseni o manifesta sint: - un anume sentiment de culpabilitate fata de pactul prin care li s-a dat rusilor mina libera si dorinta de a-l depasi prin uitare - o anume jena fata de similitudini ce ar apare prea clar , daca s-ar accentua mecanismul imperialist al comunismului rusesc. - interesul de a pune accentul pe esecul doctrinei socio-politice comuniste, pentru a descuraja tendintele de acest fel din propriile lor societati.

In rezumat, modelul comunismului rus ca o alternativa eronata de organizare sociala , ( eventual abuziva si agresiva) e mult mai convenabil decit acela al unui paravan ideologic pentru o agresiune de tip imperialist. E foarte expresiv in acest sens faptul ca "politologii" nu fac la ora actuala o distinctie neta intre cazul comunismului in URSS si cel din Europa de Est, pe care in general evita sa-l trateze in termeni de OCUPATIE.

Motivele lor sint transparente. Dar ale noastre ? Sintem siliti sa ne supunem ritualului istoric international, (desigur in numele universalitatii si a neutralitatii...) sau avem obligatia sa aparam adevaruri pe care, nu avem de ce ne astepta ca altii sa le scoata in relief ?!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.