Basarab al II-lea

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

El a fost adeptul campaniilor ofensive antiotomane. Inca din anul 1438, si-a demonstrat calitatile militare in luptele din Serbia impotriva otomanilor.In anul 1441, dupa ce a devenit voievod al Transilvaniei, el a invins din nou o oaste a acestora, iar in 1442 a obtinut o alta victorie la Santimbru, langa Alba-Iulia, asupra fortelor comandate de beiul de Vidin.Aceste victorii i-au asigurat un pres[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Basarab al II-lea

El a fost adeptul campaniilor ofensive antiotomane. Inca din anul 1438, si-a demonstrat calitatile militare in luptele din Serbia impotriva otomanilor.In anul 1441, dupa ce a devenit voievod al Transilvaniei, el a invins din nou o oaste a acestora, iar in 1442 a obtinut o alta victorie la Santimbru, langa Alba-Iulia, asupra fortelor comandate de beiul de Vidin.Aceste victorii i-au asigurat un prestigiu deosebit in Europa, motiv pentru care atat Papa de la Roma, cat si statul venetian il considerau potrivit pentru a conduce trupele militare intr-o viitoare cruciada antiotomana.

Voievodul era hotarat sa se implice decisiv in aceasta actiune, ideea luptei contra Semilunei animandu-l pana la sfarsitul vietii.Voievodul transilvanean a acordat importanta si necesitatii ca in fruntea Moldovei si a tarii Romanesti sa se afle domnitori care sa-i fie aliati si pe care sa se poata sprijini la nevoie. Ca urmare, l-a inscaunat pe Basarab al II-lea pe tronul tarii Romanesti, in anul 1442, iar pe cel al Moldovei, in anul 1448, pe Petru al II-lea.Perioada 1443-1456 a reprezentat etapa marilor confruntari cu otomanii.

Voievodul transilvanean si regele Vladislav I al Ungariei au inceput campania cea lunga, desfasurata la sud de Dunare in conditiile in care nici papa Eugeniu al IV-lea, nici principii crestini nu le-au oferit ajutor in lupta antiotomana. Aceasta campanie, inceputa in septembrie 1443 si incheiata in ianuarie 1444, a fost incununata de succes. Dintre victoriile de rasunet datorate priceperii militare a lui I. trebuie amintite cele de la Nis, Sofia si Zlatita. Venirea iernii i-a impiedicat pe I. si pe regele maghiar sa continue inaintarea spre Adrianopol, ei luand decizia de a se intoarce la Buda.Succesele militare obtinute i-au facut atat pe principii crestini, cat si pe Papa de la Roma sa se gandeasca la organizarea unei cruciade pentru alungarea otomanilor din Europa.

Au fost stranse fondurile pentru echiparea unei armate si, cu toate ca incheiase o pace avantajoasa, pe 10 ani, cu sultanul Murad al II-lea, regele Vladislav I a fost determinat de Papa de la Roma sa nu mai recunoasca tratatul semnat cu otomanii si sa se alature coalitiei crestine. Din aceasta faceau acum parte ostile multor nobili apuseni si flota venetiana. I. s-a alaturat si el, in septembrie 1444, fortelor crestine, inaintand cu armata la sud de Dunare, indreptandu-se spre Varna. Dar cruciada de la Varna s-a incheiat cu un esec, deoarece regele maghiar Vladislav I, la 10 noiembrie 1444, a folosit o tactica gresita, declansand un atac nechibzuit.

Oastea otomana a obtinut o victorie usoara asupra fortelor crestine, interventia lui I. nemaiputand sa schimbe soarta bataliei. Regele Vladislav I a fost ucis in lupta. In aceste conditii, in Ungaria s-a declansat o puternica criza politica interna, careia i s-a pus capat prin alegerea lui I., in anul 1446, in importanta functie de guvernator al Ungariei la care a renuntat in anul 1453, avand pana la moarte titlul de capitan general al statului maghiar. I. a urmarit organizarea unei noi campanii militare la sud de Dunare impotriva otomanilor.

Batalia de la 17-19 octombrie 1448, desfasurata pe valea Moraviei, la Kossovopolje, s-a incheiat cu victoria otomanilor, in conditiile in care trupele lui I. nu au putut beneficia de ajutorul celor comandate de albanezul Gjerg Kastrioti Skanderbeg. Aceasta batalie a insemnat si sfarsitul campaniilor crestinilor pentru alungarea otomanilor din Europa.Ultima confruntare cu otomanii a lui I. s-a desfasurat in anul 1456. Sultanul Mahomed al II-lea, dupa ce a cucerit Constantinopolul in anul 1453, si-a indreptat atentia asupra cetatii Belgradului, important punct strategic in inaintarea lor spre centrul continentului european.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.