Baruch Spinoza

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Pentru a explica interactiunea evidenta intre obiecte si idei, Spinoza dezvolta teoria paralelismului, in sensul ca fiecare idee poseda o corespondenta fizica si - invers - fiecare obiect fizic dispune de o idee adecvata. Individualitatea lucrurilor este explicata ca forme de manifestare ale substantei, fiind in totalitatea lor natura naturata (natura creata), in timp ce Dumnezeu sau substanta est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baruch Spinoza

Pentru a explica interactiunea evidenta intre obiecte si idei, Spinoza dezvolta teoria paralelismului, in sensul ca fiecare idee poseda o corespondenta fizica si - invers - fiecare obiect fizic dispune de o idee adecvata. Individualitatea lucrurilor este explicata ca forme de manifestare ale substantei, fiind in totalitatea lor natura naturata (natura creata), in timp ce Dumnezeu sau substanta este o natura naturans (natura creatoare). Din aceasta rezulta ideea indestructibilitatii lumii.

Cunoasterea intuitiva a substantei constituie sursa iubirii spirituale a lui Dumnezeu (amor Dei intellectualis). Cauzalitatea iminenta este reprezentata in metafizica lui Spinoza drept natura creata prin ea insasi.
Fiecare obiect sau fiecare idee depinde de existenta altor obiecte sau idei, care le determina existenta. Numai prin identificarea cu substanta sau Dumnezeu se poate obtine nemurirea.

Multi din contemporanii lui Spinoza au inteles invatatura sa asupra depersonalizarii lui Dumnezeu drept ateism, in realitate este vorba de un panteism si de reducerea monistica a intregului univers obiectiv si spiritual la o singura substanta. In istoria filosofiei, Spinoza ocupa un loc deosebit, el nu a apartinut unei anumite scoli filosofice, nici nu a creat un nou curent in filosofie, neavand discipoli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.