Barocul - Istoria artei

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Nasterea barocului este categoric legata de decizia Conciliului de la Trient (Concilio di Trento) din anii 1545 - 1563 privind modul in care Biserica Romano-Catolica vedea evolusia picturii si sculpturii bisericesti. Ideea era ca artistii sa realizeze opere vizuale care sa se adreseze tuturora, dar mai cu seama celor mulsi si needucasi, decat grupului extrem de restrans, pe vremea aceea, a celor a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Barocul - Istoria artei

Nasterea barocului este categoric legata de decizia Conciliului de la Trient (Concilio di Trento) din anii 1545 - 1563 privind modul in care Biserica Romano-Catolica vedea evolusia picturii si sculpturii bisericesti. Ideea era ca artistii sa realizeze opere vizuale care sa se adreseze tuturora, dar mai cu seama celor mulsi si needucasi, decat grupului extrem de restrans, pe vremea aceea, a celor avizasi. Astfel manierismului intelectual si rafinat al intregului secol al XVI-lea i se "opunea" prin deschidere, claritate si lipsa de ambiguitate o reprezentare umana deschisa larg tuturor simsurilor.

Oricum, a fost necesara aproximativ o generasie pana cand aceste comandamente sa poata fi realmente puse in practica prin nasterea si cristalizarea stilului cunoscut mai tarziu sub numele de baroc. In ciuda existensei acestui hiatus in timp, exista o parere destul de larg raspandita printre unii istorici de arta, dar contestata de alsii, ca importantele inovasii artistice ale marilor artisti ai artei figurative inceputului anilor 1600 (Caravaggio, Frasii Carracci, etc.) s-ar datora mai degraba funcsiei artei ecleziastice cu destinasie clara decat maiestriei artistice a artistilor insisi.

Comparativ cu manierismul elevat ce se adresa elitelor si care era aproape obscur celor mai mulsi dintre privitori, stilul baroc angaja privitorul intr-o "aventura" a inselegerii care era simpla, evidenta, directa si usor de "decodificat." Artisti ca Annibale Carracci, Caravaggio, Correggio si Federico Barocci sunt printre cei care au marcat semnificativ desprinderea de manierism si transformarea artei timpului in baroc. Nu intamplator, acestia sunt adeseori numisi precursori ai barocului sau artisti proto-baroc.

Desi singular, prin viziunea si realizarile sale geniale in arhitectura, pictura si sculptura, formand o clasa aparte, Michelangelo poate fi considerat printre cei care prezinta in arta sa elemente ale viitorului stil baroc.Termenul de muzica baroc defineste o schimbare in muzica timpului, care din polifonica devine "baroc" prin utilizarea lungimilor contrastante a diferitelor fraze muzicale, a folosirii contrapunctului si a armoniei. Nasterea operei ca gen muzical aparte s-a produs la inceputul barocului prin fuziunea dintre muzica si poezie, fiind mai apoi dezvoltata si evoluand la genul muzical consacrat de astazi in timpul perioadei rococo.

In literatura, atracsia exercitata de simplitate, forsa, dramatism si claritate conduc la aparisia ritmurilor sincopate pe o scala larga, ca fiind total opuse temelor sofisticate, metafizice, indelung elaborate. De la scrierile lui John Donne la opera de capatai a lui John Milton, Paradisul pierdut, drumul este din nou unul de la un manierism ajuns la apogeu la un baroc epic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.