Barocul

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Liceu

Astfel, in operele de arta si, in genere, in manifestarile culturale in legatura cu religia, ca o urmare acestui sentiment de incredere oarba, de reinoire a catolicismului, intalnim o nevoie adanca si chinuitoare de a se imagina aievea tot ce constituise viata martirilor, o predilectie pentru formele de autochinuire ascetica, pentru renuntarea la placerile lumesti, o pasiune aproape febrila pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Barocul

Astfel, in operele de arta si, in genere, in manifestarile culturale in legatura cu religia, ca o urmare acestui sentiment de incredere oarba, de reinoire a catolicismului, intalnim o nevoie adanca si chinuitoare de a se imagina aievea tot ce constituise viata martirilor, o predilectie pentru formele de autochinuire ascetica, pentru renuntarea la placerile lumesti, o pasiune aproape febrila pentru Christ Patimitorul, pentru Fecioara, pentru suferintele acesteia cand Fiul Ei se gasea rastignit pe cruce. Regulile ordinului iezuitilor, iesit ca o alta consecinta din conciliul de la Trenta, influenteaza in acelasi sens arta vremii.

Printre cei care apartin acestui ordin se recruteaza marii mistici de atunci si marii predicatori. Pentru impodobirea bisericilor lor se face apel la cei mai mari aritisti. Ordinul fixeaza oarecum normele care vor prezida la desenarea planurilor si la decorarea lacasurilor cultului. Pe masura ce influenta iezuitilor creste in lumea catolica, estetica lor se impune in regiuni din ce in ce mai intinse. A Stilul iezuit >> va fi astfel una din formele curente ale artei Barocului.

Acestea ar fi cauzele de ordin istoric si psihologic care provoaca nasterea si determina caracterele acestei forme asa de particulare de arta care s-a numit stilul Baroc. Dar mai esti si o alta de natura pur estetica. Ea nu determina poate, dar contribuie sa intensifice aspecte provocate de celelalte doua cauze, tocmai fiind ca actiunea ei merge in aceeasi directie cu influenta pe care o sufera arta de la evenimentele istorice si psihologice la care faceam aluzie. Aceasta cauza de ordin estetic este in legatura cu un fenomen observat atunci cand stilurile declina si se caracterizeaza printr-o lipsa de masura si de armonie, printr-un dezechilibru, prin manierismul care apare, in mod fatal, in perioada finala a stilurilor, fenomenul acesta observat si studiat este admis de mai toti istoricii de arta.

In acest sens s-a putut vorbi de un baroc al artei clasice grecesti, in epoca alexandrina, cum s-a vorbit de un baroc al goticului. Era natural deci ca dupa formele armonioase ale Renasterii, sa asistam la transformarea lor in elementele exagerate si pletorice de care se va servi adesea Barocul. Barocul se naste in Italia, ceea ce este cu totul natural, pe de-o parte din pricina infloririi la care ajunsesera acolo artele majore, pe de alta din pricina consideratiilor de ordin politic si psihologic de care am vorbit inainte.

Italia va fi multa vreme inca acel rezervor de forte vii, din care se vor adapa toate miscarile importante in arta Apusului. Din acest punct de vedere nici o alta tara nu se va putea masura cu ea. Este evident ca temperamentul italian, impresionabil, pasionat, mai spontan decat al celorlalti occidentali, nu putin a contribuit la propagarea noului stil. Sa nu uitam inca tendinta locuitorilor Peninsulei spre exteriorizarile spectaculoase, pornite dintr-un orgoliu cu totul in spiritul Barocului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.