Bariere la intrarea pe piata

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 7.34

nivel: Facultate

Referat despre Bariere la intrarea pe piata
Intensitatea rivalității între firme rezultă din interacțiunea următorilor factori structurali:
- Gradul de concentrare al concurenței
Dacă pe piață există mulți concurenți sau aceștia sunt echilibrați ca forță, dimensiune și resurse, rivalitatea poate fi catalogată drept intensă. Când însă sectorul este foarte concentrat sau dominat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bariere la intrarea pe piata

Referat despre Bariere la intrarea pe piata
Intensitatea rivalității între firme rezultă din interacțiunea următorilor factori structurali:
- Gradul de concentrare al concurenței
Dacă pe piață există mulți concurenți sau aceștia sunt echilibrați ca forță, dimensiune și resurse, rivalitatea poate fi catalogată drept intensă. Când însă sectorul este foarte concentrat sau dominat de câteva firme puternice, acestea vor impune o disciplină a concurenței, jucând rol de coordonatori ai sectorului.

- Ritmul de creștere al sectorului
Dacă sectorul cunoaște o creștere lentă, concurența se transformă într-un joc de împărțire și reîmpărțire continuă a pieței pentru firmele dornice de expansiune. Un ritm de creștere garantează însă acestor firme ameliorarea pe parcurs a rezultatelor, atât timp cât reușesc să mențină și la nivelul lor ritmul mediu al pieței.

- Gradul de diferențiere al produselor pe piață
Lipsa de diferențiere a produselor favorizează o concurență intensă, bazată pe strategii de preț și calitate, adică pe forme concurențiale explozive. Pe de altă parte, diferențierea produselor creează anumite straturi protectoare contra războiului concurențial, deoarece consumatorii vor alege ce produse să cumpere bazându-se în principal pe preferința pentru anumiți distribuitori cărora le sunt fideli.

- Dimensiunea costurilor de stocare și a costurilor fixe
Dacă un produs este dificil sau costisitor de stocat, firma producătoare va fi tentată să-i reducă prețurile pentru a asigura vânzarea rapidă. Acest lucru determină o presiune la nivelul prețurilor pe piață, ceea ce va menține profiturile la un nivel redus. Aceeași reacție vor avea și firmele care lucrează cu cheltuieli fixe importante. Ele doresc să-și utilizeze la maximum capacitățile de producție, motiv pentru care vor proceda la reduceri drastice de prețuri atunci când se confruntă cu capacități excedentare.

- Modificările de capacitate
Creșterea bruscă și semnificativă a capacității unuia dintre concurenți poate determina ruperi periodice ale echilibrului între cerere și ofertă în sector, acestea generând în consecință perioade recurente de suprasaturare a capacităților și scăderi ale prețurilor.

- Diversitatea concurenților
Piața pe care evoluează concurenți ale căror strategii, origini și personalități sunt diferite, care au obiective diferite și maniere diferite de a le îndeplini, este o piață încărcată, marcată de disensiuni și neînțelegeri, căci concurenții se vor pune mai greu de acord asupra regulilor jocului concurențial, deciziile corecte din punct de vedere strategic pentru unii, fiind eronate pentru alții. Diversitatea unui sector este mărită de prezența firmelor străine, față de care diferențele pot îmbrăca multe forme, rămânând însă evidente.

- Barierele de ieșire
În condițiile în care obstacolele la ieșirea de pe o piață (evidențiate anterior) sunt importante, chiar firmele care au pierdut bătălia concurențială nu părăsesc sectorul, nu abandonează, preferând să se mulțumească un timp cu randamente minime sau negative, decât să suporte costurile evadării. Cramponarea de o activitate nerentabilă este măsura proprie lor slăbiciuni, însă afectează în general performanțele întregului sector, ceea ce duce în final la intensificarea rivalității între concurenți.

C. Intrarea de noi concurenți potențiali în sector
Potențialii noi concurenți aduc, odată cu noile capacități de producție și dorința de a se impune, de a-și cuceri o poziție cât mai bună pe piață și, adesea deloc de neglijat, aduc resurse considerabile. Ca urmare, toate acestea pot determina fie o scădere de prețuri, fie o creștere a costurilor concurenților existenți, ambele având ca efect reducerea randamentului capitalului, deci a rentabilității în sector.
Mărimea pericolului reprezentat de nou-intrații pe o piață este direct proporțională cu importanța, natura barierelor de intrare și cu reacția concurenților deja instalați, la apariția și manifestarea unor potențiali competitori.

Bariere la intrarea pe piață :
Conceptul de barieră la intrare se referă, într-o măsură mai mare sau mai mică, la capacitatea firmelor de a intra pe piață. Orice factor care împiedică intrarea unei noi firme pe o piață, oprind-o să concureze pe picior de egalitate cu firmele deja existente pe piața respectivă.Din această perspectivă, barierele la intrare caracterizează procesul concurential, ele constituind un câmp de investigație deosebit de interesant pentru specialistul în economie industrială, pentru analistul și gestionarul problemelor pieței, pentru practician.

Bazele teoriei barierelor la intrare au fost puse în anul 1956 când J. Bain a explicat rolul concurenței potențiale și integrarea jocului concurential, ceea ce a permis evidențierea de noi maniere de analiză strategică. De asemenea, s-a luat în considerare o nouă dimensiune a concurenței și anume concurența potențială. Această teorie cunoaște două etape în dezvoltarea sa: analiza tradițională și teoria jocurilor.
Conceptul de barieră la intrare se referă, într-o măsură mai mare sau mai mică, la capacitatea firmelor de a intra pe piață. Din această perspectivă, barierele la intrare caracterizează procesul concurential, ele constituind un câmp de investigație deosebit de interesant pentru specialistul în economie industrială, pentru analistul și gestionarul problemelor pieței, pentru practician.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.