Barbu Delavrancea - Hagi Tudose

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Facultate

La infierbanteala, uita ca degetele sunt ale lor, si le musca, si vorba se preface in suparare, supararea in cearta si cearta in galceava. Cum sa caza ei la invoiala?... Fiecare vrea sa laude si sa numere numai cum vrea el, iar nu cum lauda si numara ceilalti. De cumva nu esti din partea locului, trei-patru batrani - cari de obicei asculta, cu gurile cascate si cu sepcile pe ceafa, la c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Barbu Delavrancea - Hagi Tudose

La infierbanteala, uita ca degetele sunt ale lor, si le musca, si vorba se preface in suparare, supararea in cearta si cearta in galceava. Cum sa caza ei la invoiala?... Fiecare vrea sa laude si sa numere numai cum vrea el, iar nu cum lauda si numara ceilalti. De cumva nu esti din partea locului, trei-patru batrani - cari de obicei asculta, cu gurile cascate si cu sepcile pe ceafa, la cantecele copiilor din scoala vestitului dascal Nicuta - cum te-or zari, te simt, ca niste copoi, ca esti strain, ca n-ai mai vazut biserica lor. Isi freaca manile; tusesc; isi dreg glasul; apoi, rara-rara, cu niste pasi lungi si semeti, iti ies inainte, iti cauta prilej de vorba, toti cu aceleasi cuvinte, cu aceeasi taraganire de glas si cu capul dat pe spate:

- Ei, flacaule, de pe unde?... Ce vanturi?... Pe la noi... ai?... Si de ce?... Ce zici de biserica noastra?... Nu, ma rog, ce crezi d-ta, ca n-o sa-ti taiem capul...De te impinge pacatul sa spui ceva de sfintii uscati si drepti - unii cu sulite, altii cu palose, unii calari, altii pe jos si cu manele asa de incrucisate pe piept, ca palmele le ies afara din trup - pe loc batranii isi ridica pulpanele giubelelor in cingatoarea de plisa rosie si-ti sufla cuvantul din varful limbii:

- Ei, puisorule, mai sunt zugravi, grozavi de tot... Am vazut si noi... am prea vazut cum o dau in paganeste si-ti toarna la sfinti cu ochi de om, cu mani si picioare ca si ale noastre... Da' de, vezi d-ta, sfintii astia, asa cum i-am apucat noi, de cand am deschis ochii, sunt adevarat sfinti. Voi, tinerii de astazi, la legi umblati cu soalda, la scris cu soalda si la sfinti tot cu soalda...

Asa m-au judecat si pe mine, si n-oi mai uita mai ales ochii mici si vargati ai ctitorului, care-mi talmacea zugravelile, infigand degetul aratator asupra sfintilor si oftand parca ar fi voit sa planga vremile apuse si credintele de odinioara.Erau patru. Trei - cu giubele lungi, cu sepci cu cozoroace de lac, crapate si sterse de lustru. Jupan Hagiul purta pe umeri o scurteica de lastic, galbena, spalacita, patata de untdelemn si picata cu ceara.

Ctitorul vorbea mereu, iar ceilalti trei imi radeau in obraz, ca si cum mi-ar fi spus: "Da-te prins, da-te batut, nu te pune cu ctitorul nostru, c-a vazut multe s-a patit si ma 19319c21t i multe"...- Uite, imi zicea ctitorul maniat, ce poftesti? Nu-ti place Sfantul Gheorghe? Ce vitejeste sta pe cal! Si cum omoara balaurul spurcat, parca ar ucide un verme, nici nu se sinchiseste. Iaca si mucenicul Mina cum isi bate joc de Necuratul. Dar capul archiereului Nicolae... ce mandrete, ce curatel si frumos batran! Ei, nenisorule, o sa traiti, si cu d-alde astea n-o sa va mai intalniti! In ziua de astazi?... vardie nationala cu cozi de cocos muiate in bacan... si barabance... si triu-liu-liu-triu-triu... la dreapta... la stanga... dreeeepti!... Iar sfintele locasuri... rusine!

Ctitorul abia rasufla, rosu ca para focului. Ma hotarasem sa tac. In usa amvonului: draci cu gheare de trei ori mai lungi ca degetele, oameni cu parul vulvoi, ingeri slabi si lungi si, mai presus de toti, bunul Dumnezeu, pe nori cenusii, rotocolit cu un curcubeu.Ctitorul nu se mai putu stapani. Ridica manele. Manecile i s-adunara in umeri si incepu, ascutindu-si glasul:

- Nu vezi cum s-agata dimonii de talerul dreptilor, dar ei tot mai sus, tot mai sus la cantar, caci o fapta buna ridica de la pamant doi draci si mai bine... Nu vezi ca astia-si apasa degetul pe un sir de oameni dezbracati si albi ca varul, cari o pornisera spre rai - au fost buni, milostivi, si n-au ravnit la ale altuia, si n-au zavistit, si n-au furat, si n-au luat numele Domnului in desert, si n-au avut noua baieri la punga, ca in ziua de azi...

Hagiul pleca capul in jos, strangandu-si poalele scurteicii.Doi din batrani iar zambira si iar intelesera cu zambetul lor siret: "Bine mai vorbeste ctitorul! Da-te prins, da-te batut, nu te pune cu ctitorul, ca te face puzderie!"

- Iaca, urma ctitorul, iaca si bogatii nemilostivi cum se duc in focul ghenii cu sacii in spinare, deselati de aur si de argint!Hagiul tusi, trase cozorocul sepcii pe ochi si intoarse spatele "judecatii d-apoi".
- Strangeti-va voua comori in ceruri... striga ctitorul, amenintand cu pumnul pe bogatii nemilostivi, cari sa duceau linistiti in iad... strangeti-va voua comori in ceruri, caci mai lesne va trece funia corabiii prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerurilor!

Ctitorul ramasese cu pumnul inclestat asupra zidului; ceilalti doi isi descoperira capul, isi facura cruce, inganand: "Doamne, Doamne, mare si milostiv esti, Doamne!"Jupan Hagiul o sterse binisor-binisor si se facu nevazut.
- Fugi Hagiul... fugi... Nu-i vine la socoteala, - incepu iar ctitorul - nu da un sfant la cutia bisericii (ctitorul tinea mult la cutia bisericii), si acasa - nomol de galbeni batuti si ferecati! Ingroapa mereu cazanele, si n-are decat o nepoata, pripasita pe langa dansul de cand a plecat la agialac, ca sa-i pazeasca costoroaba. Si nu marita fata mare, nu sleieste un put, nu daruieste un crampei de salba iconostasului unde se miruieste, caiafa de el!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.