Barbarii

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Astfel, din punct de vedere politic, barbar este cel care nu s-a nascut ca supus al imparatului din rasarit[7]. Reiesea din analiza ideii de "popor ales" la bizantini, faptul ca barbaria definita etnic poate convietui cu romanitatea definita politic in una si aceeasi comunitate.
Utilizarea termenului barbarus in operele autorilor occidentali supuse analizei este asemanatoare. Asa cum roma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Barbarii

Astfel, din punct de vedere politic, barbar este cel care nu s-a nascut ca supus al imparatului din rasarit[7]. Reiesea din analiza ideii de "popor ales" la bizantini, faptul ca barbaria definita etnic poate convietui cu romanitatea definita politic in una si aceeasi comunitate.
Utilizarea termenului barbarus in operele autorilor occidentali supuse analizei este asemanatoare. Asa cum romanus evolueaza de la o semnificatie in acelasi timp etnica si politica in Antichitate la una predominant politica in Evul Mediu[8], si barbarus cunoaste o dinamica a sensului[9] dintr-un plan etnic si cultural intr-unul religios.

Daca la autorii romani si bizantini din Antichitatea tarzie barbarul era o fiinta inferioara nu atat rasial cat din punct de vedere al nivelului de civilizatie, facand parte dintr-un univers cu care comunicarea era daca nu imposibila, cel putin foarte dificila, la istoricii pe care ii analizam barbarul este non-romanul care nu face parte din neamul care se bucura de atentia privilegiata a fiecarui autor. Omul civilizat a devenit cel ce traieste in mediu romanic sau germanic, iar "barbar " este tot ce se gaseste dincolo de aceasta cultura romana sau germanica[10].

Chiar daca uneori acesti autori nu ezita sa-i numeasca sau sa-i considere barbari pe proprii favoriti, tendinta generala este totusi de a rezerva celorlalti acest termen. Inca din secolul al IV-lea, la Rufinus din Aquileea, termenul de barbar incepea insa sa aiba si o coloratura religioasa, desemnandu-l pe pagan. Fara ca identificarea sa fie perfecta, din secolul al VI-lea intalnim aceasta idee in spatiul bizantin. Propaganda lui Iustinian prezenta recucerirea intreprinsa ca o actiune impotriva barbarilor vazuti sub ambele aspecte: cei aflati din punct de vedere politic in afara Romaniei, refuzand autoritatea legitima a imparatului de la Constantinopol, si cei care din punct de vedere religios sunt pagani sau eretici[11].

Malalas pare sa foloseasca in aceasta acceptie termenul in conditiile in care dupa povestirea viziunii lui Constantin cel Mare ne spune ca acesta s-a luptat cu barbarii[12]. Vom vedea mai jos ca in spatiul occidental conotatia religioasa a termenului barbar se impune mai tarziu, Beda fiind cel ce face apel la o astfel de semnificatie. Astfel, opozitiilor traditionale dintre roman si barbar, civilizatie si barbarie li se mai adauga una, cea intre ortodoxie si erezie, intre drept-credincios si deviant[13].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.