Banii si semnificatia lor socio-economica

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Analizand istoria omenirii, observam ca in primele formatiuni sociale in care ocupatia principala a oamenilor era cultivarea pamantului sau cresterea animalelor, ei realizau variate schimburi directe de produse, in virtutea necesitatilor si dorintelor. Schimbul de marfuri a aparut pe treapta descompunerii comunei primitive ca urmare a diviziunii sociale a muncii si aparitie prisosului de alte obie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banii si semnificatia lor socio-economica

Analizand istoria omenirii, observam ca in primele formatiuni sociale in care ocupatia principala a oamenilor era cultivarea pamantului sau cresterea animalelor, ei realizau variate schimburi directe de produse, in virtutea necesitatilor si dorintelor. Schimbul de marfuri a aparut pe treapta descompunerii comunei primitive ca urmare a diviziunii sociale a muncii si aparitie prisosului de alte obiecte. Trecerea de la schimbul singular si intamplator la schimbul de marfuri regulat a avut loc in urma primei mari diviziuni sociale a muncii.

Pentru exemplificare, un agricultor realiza un schimb de produse cu un crescator de animale, oferindu-i acestuia o anumita cantitate de grau si primind in schimb cateva vite. Acest schimb direct intre doua marfuri diferite se numeste troc. Cu timpul aceste schimburi sporadice la inceput, au devenit o regula.

Produsele schimbate au capatat prin insusi procesul schimbului o insusire sociala noua, diferita de calitatile lor naturale, calitatea de marfuri. Unele dintre aceste marfuri, datorita folosirii lor mai dese ca obiecte de schimb( vitele), au inceput sa fie acceptate in schimbul oricarui alt produs. Ele au devenit un echivalent general al tuturor marfurilor schimbate. Aceasta functie de echivalent general a fost ideplinita in diferite perioade istorice si diferite societati, de o gama larga de produse.

Odata cu evolutia si cu implementarea in mentalitatea colectiva a ideii necesitatii inerente a schimbului de marfuri, rolul de echivalent general a fost preluat de metale, incepand cu arama si terminand cu argintul si aurul, acesta din urma avand calitati fizico-chimice care il calificau in mod deosebit pentru un asemenea rol. Astfel , cu timpul, bucatilor de aur si de argint, folosite la schimb , li s-a dat denumirea de bani.

Aceasta noua intrebuintare a aurului si argintului, a facut ca cerinta sociala pentru aceste metale sa creasca. La inceputul acestui secol, functia baneasca o indeplinea exclusiv aurul. In sfarsit, ultima evolutie a comertului capitalist, a fost inlocuirea metalului pretios prin banii de hartie, simple semne monetare care sunt acceptate in mod general in schimbul de marfuri.

In sfarsit, s-a ajuns la adoptarea unor forme abstracte de bani: banii de cont, constand in depunerile la vedere si soldurile creditoare ale conturilor curente la banci, depunerile la vedere si soldurile creditoare ale conturilor de la banca de emisiune si depozitele aflate in conturile curente deschise la oficiile postale.

In ultimul timp, in special in societatile capitaliste dezvoltate, banii sub forma monedelor si bancnotelor de hartie au incetat sa mai fie utilizate atat de des. Acum, cand te duci la un restaurant sa mananci sau cand cumperi un anumit produs dintr-un supermarket folosesti plata cu cardul in locul platii cu bani cash.

Ponderea indivizilor care folosesc aceasta metoda si a celor care recurg la a avea o carte de credit, este intr-o continua crestere; probabil ca intr-un viitor cat mai apropiat sa va ajunge la disparitia fizica a bancnotelor, datorita inlocuirii acestora cu cardul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.