Bancile si asigurarile

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sistemul bancar nu a reusit sa se implice activ in sustinerea economiei reale, pentru ca a pornit de la premisa falsa ca el este primordial, iar realitatea este exact pe dos: economia reala sustine sistemul bancar si nu invers. In Romania insa, responsabilii sistemului bancar nu cunosc sau nu accepta sensul acestei relatii primordiale, pentru ca sistemul bancar este rupt de economia reala. Oficial[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bancile si asigurarile

Sistemul bancar nu a reusit sa se implice activ in sustinerea economiei reale, pentru ca a pornit de la premisa falsa ca el este primordial, iar realitatea este exact pe dos: economia reala sustine sistemul bancar si nu invers. In Romania insa, responsabilii sistemului bancar nu cunosc sau nu accepta sensul acestei relatii primordiale, pentru ca sistemul bancar este rupt de economia reala. Oficialii sistemului bancar sunt preocupati de efecte si nu de cauze. Conform unui studiu efectuat de Thomson Financial Bankwatch, turcii si grecii domina bancile straine din Romania, bancile turcesti extinzandu-si puternic activitatile in Romania.

In tara noastra economia este subbancarizata, iar activele sistemului bancar reprezinta 17% din PIB, fata de 250% in tarile membre UE. De exemplu, in UE, o unitate bancara revine la 1.700 de locuitori, in tarile din Europa Centrala la 11.000 locuitori, iar in tara noastra o sucursala bancara revine la 23.500 persoane. S-a avansat si asertiunea, cu care nu putem fi de acord, ca sistemul bancar autohton nu poate sustine restructurarea economiei, ca investitiile straine reprezinta singura solutie pentru consolidarea sistemului bancar romanesc.

Singura solutie pentru consolidarea sistemului bancar romanesc o reprezinta obtinerea functionarii normale a economiei autohtone, care ar putea astfel sa permita bancilor comerciale sa nu mai functioneze in gol sau cu motoarele la ralanti. Este un fapt cunoscut pretutindeni, in teorie si practica, faptul ca politica bancara se afla la baza comportamentului investitional al agentilor economici.

Ori la noi, de 11 ani de zile rata scontului se afla printre cele mai ridicate din lume si nimeni din responsabilii economici si politici nu se sesizeaza de acest lucru. Mentinerea ratei scontului si in prezent la 30%, in conditiile in care pe plan mondial o astfel de rata normala este 0,5-1,5% este principalul factor responsabil de degringolada economica, financiara, bancara si valutara in tranzitia pe care Romania o parcurge.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.