Bancile comerciale - principii de organizare si functionare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Dintre cele 15 banci comerciale, 9 sunt cu capital majoritar strain. Sistemul bancar din Republica Moldova este caracterizat printr-o pondere mica a capitalului de stat - 2,5% din totalul capitalului bancar, sau 12,4% din totalul activelor detinute de bancile cu capital majoritar de stat. In acelasi timp, ponderea bancilor cu capital majoritar strain este de 41.1% . Aceasta este mai putin decat me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bancile comerciale - principii de organizare si functionare

Dintre cele 15 banci comerciale, 9 sunt cu capital majoritar strain. Sistemul bancar din Republica Moldova este caracterizat printr-o pondere mica a capitalului de stat - 2,5% din totalul capitalului bancar, sau 12,4% din totalul activelor detinute de bancile cu capital majoritar de stat. In acelasi timp, ponderea bancilor cu capital majoritar strain este de 41.1% . Aceasta este mai putin decat media pe regiune, unde, cu exceptia Belarusului si Azerbaidjanului, toate tarile ECE au o medie de circa 88%1. Din cauza transparentei reduse a capitalului bancar moldovenesc, este destul de greu de apreciat care este situatia de fapt la capitolul investitii straine.

Cu exceptia unor investitori straini majoritari "adevarati" (Group Societe Generale in Mobiasbanca, Gruppo Veneto Banca in Eximbank, ProCredit Holding in ProCredit Bank, Erste Bank/BCR in BCR Chisinau, Vienna Capital Partners in Unibank,), ceilalti "investitori straini" majoritari si in multe cazuri altii minoritari reprezinta de fapt companii off-shore, in spatele carora s-ar afla aparent cetateni moldoveni.

Primele cinci banci detin in jur de 70% din activele pietei bancare si creditele acordate. Acesta este un nivel inalt in comparatie cu majoritatea tarilor din regiune. La sfarsitul anului 2009 acest
indicator pentru Romania constituia 40%, Polonia - 51%, Ucraina - 32%, Rusia - 44%, Serbia - 42%. Concentratii mai mari aveau doar Belarus-90%, Bosnia si Herzegovina-77%, Croatia-75% si Albania -73%2. Indicele de concentrare a pietei (indicele Herfindahl-Hirschman) de asemenea releva un grad moderat de concurenta pe piata bancara din Republica Moldova (1191).

1.1 Evolutiile activelor si pasivelor sectorului bancar
Sectorul bancar moldovenesc a crescut continuu pe parcursul ultimilor 13 ani, cu exceptia perioadei de criza septembrie 2008-februarie 2010, cand au fost inregistrate reduceri ai majoritatii indicatorilor de performanta. Incepand cu luna martie 2010, insa, sectorul bancar moldovenesc a intrat din nou intr-o curba de ascensiune. Evolutiile in ascensiune ale sistemului bancar moldovenesc au fost determinate de cresterea economica per ansamblu a tarii, insotita de cererea sporita pentru produse bancare, cat si de sporirea volumului de remitente.

La sfarsitul trimestrului 3 2011, activele sistemului bancar erau mai mari cu 13,4% fata perioada similara a anului 2010, depasind si cu cca. 17,7% punctul conventional al inceputului de criza(trimestrul 3, 2008). Cel mai mult a crescut portofoliul net de credite si leasing financiar - cu 22,8 % fata de perioada similara a anului 2010, si cu 13,5% fata de 2008. Urmatoarea pozitie ca pondere a activelor bancare moldovenesti o reprezinta hartiile de valoare de stat, in conditiile in care multe sectoare ale economiei nu si-au revenit pe deplin din criza (in special constructiile si industriile conexe) iar bancile manifesta o prudenta sporita, avand inca proaspata memoria cresterii alarmante a creditelor toxice in perioada de criza.

Sporirea transferurilor de bani de la cetatenii moldoveni care lucreaza peste hotare a determinat si cresterea depozitelor. Acestea s-au majorat fata de perioadele de referinta cu 16,0% si, respectiv, 13,5%. Capitalul actionar a crescut cu 5,7% si respectiv 15,5%, aproape exclusiv din contul aporturilor in capitalul statutar facute de fondatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.