Banca mondiala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Asociatia Internationala pentru Dezvoltare AID (1960)Scopul infiintarii AID este sustinerea financiara a tarilor sarace prin imprumuturi in conditii doarte avantajoase : se pot acorda pana la 10 ani garantie, 15ani pt rambursarea imprumutului, rata dobanzii fiind 0%.

Resursele AID provin din subscriptiile membrilor i din redistribuirea veniturilor BIRD 3. Corporatia Financiara Inter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca mondiala

Asociatia Internationala pentru Dezvoltare AID (1960)Scopul infiintarii AID este sustinerea financiara a tarilor sarace prin imprumuturi in conditii doarte avantajoase : se pot acorda pana la 10 ani garantie, 15ani pt rambursarea imprumutului, rata dobanzii fiind 0%.

Resursele AID provin din subscriptiile membrilor i din redistribuirea veniturilor BIRD 3. Corporatia Financiara Internationala (1965) finanteaza numai sectorul privat al tarilor aflate in dezvoltare. Finantarea se poate realiaza direct sau prin atragerea unor capitaluri de la tarile dezvoltate 4. Agentia multilaterala de Garantare a Investitiilor (1985) are rolul de a asigura investitiile realizate in tarile foarte sarace impotriva riscurilor politice.

Circulatia masei monetare Moneda nat a unei tari isi indeplineste rolu sau economic in masura in kre circula si finanteaza operatiile de schimb. Relatia kre pune in legatura mama monetara, viteza de circulatie a banilor, preturile si nivelu protectiei de bunuri si serv apartine economistului Irvin Fisher M*v=P*Q ( M= masa monetara, v=viteza de circulatie P=nivelu pretului Q=productia de bunuri si serv) Prin viteza de circulatie a banilor se intelege nr mediu de acte de vanzare-cump intermediate de un semn banesc intr-o anum per de timp.

In practica monetara acest indictor ridik anumite probleme de klculare, deoarece banii realizeaza miskri dup ace ies din bank, miskri ce nu pot fi cuantifikte ce exactitate. Din acest motiv se utilizeaza un alt indictor si anume viteza de rotatie, kre rep frecventa cu kre banii se intorc in bank. Viteza de rot se poate klc: *sub forma de coefficient K=R/M ( K=nr de rotatii R=rulaju banesc M=masa mon) k durata in zile a unei rotatii d=D/K=D'M/R ( D=perioada pt kre se face klculul) Principalele elemente de kre depend viteza de circulatie sic ea de rotatie a banilor sunt: modul de organizare a procesului de economisire, dak exista conditii avantajoase de plasament inseamna k viteza de circ a banilor scade *marimea veniturilor populatiei, dak veniturile populatiei cresc, inseamna k o parte m mare ramane asupra populatiei si in consecinta vit de circ sic ea de rotatie scad *factoripsihologici: increderea populatiei in moneda nat.

Dak aceasta incredere este mare at vit de circ este mik, iar dak increderea pop in mon nat este mik at viteza de circ creste
Componentele masei monetare Masa monetara rep ansamblul activelor care pot fi utilizate pt achizitia de bunuri si servicii sau pentru stingerea datoriilor. Structura activelor: 1. moenda efectiva este contituita din bilete de banca si monede. Cele doua forme de bani sunt emise si puse in circulatie de banca centrala.Prin natura sa, moneda efectiva poate fi folosita direct ca mijloc de plata, deci are o utilizare imediata fiind acceptata obligatoriu de partener.

Este partea cea mai activa a masei monetare, avand gradul cel mai mare de lichiditate. Este considerata cel mai sigur mijloc de plata in economie. 2. moneda scripturala (de cont) se determina prin insumarea soldurilor conturilor curente sau conturilor de depuneri la vedere. Transferul unei sume dintrun cont in altul reprezinta circulatie monetara scripturala. Acest tip de moneda poate fi utilizat direct si imediat pentru satisfacerea nevoilor titularilor de cont, acestia exprimandu-si prin ordine de plata date bancilor vointa privind modul de utilizare a monedei scripturale. Astfel, putem spune ca moneda de cont este un mijloc de plata eficient, deoarece plata se face operativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.