Banca mondiala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Componentele masei monetare Masa monetara rep ansamblul activelor care pot fi utilizate pt achizitia de bunuri si servicii sau pentru stingerea datoriilor. Structura activelor: 1. moenda efectiva este contituita din bilete de banca si monede. Cele doua forme de bani sunt emise si puse in circulatie de banca centrala.Prin natura sa, moneda efectiva poate fi folosita direct ca mijloc de plata, deci [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca mondiala

Componentele masei monetare Masa monetara rep ansamblul activelor care pot fi utilizate pt achizitia de bunuri si servicii sau pentru stingerea datoriilor. Structura activelor: 1. moenda efectiva este contituita din bilete de banca si monede. Cele doua forme de bani sunt emise si puse in circulatie de banca centrala.Prin natura sa, moneda efectiva poate fi folosita direct ca mijloc de plata, deci are o utilizare imediata fiind acceptata obligatoriu de partener. Este partea cea mai activa a masei monetare, avand gradul cel mai mare de lichiditate.

Este considerata cel mai sigur mijloc de plata in economie. 2. moneda scripturala (de cont) se determina prin insumarea soldurilor conturilor curente sau conturilor de depuneri la vedere. Transferul unei sume dintrun cont in altul reprezinta circulatie monetara scripturala. Acest tip de moneda poate fi utilizat direct si imediat pentru satisfacerea nevoilor titularilor de cont, acestia exprimandu-si prin ordine de plata date bancilor vointa privind modul de utilizare a monedei scripturale. Astfel, putem spune ca moneda de cont este un mijloc de plata eficient, deoarece plata se face operativ.

Moenda scripturala poate fi transformata oricand in moneda efectiva la cererea titularului de cont, care poate solicita bancnote si monede in limita soldului contului sau. Moneda scripturala poate face obiectul unor plati prin intermediul sistemului electronic de trnasfer al fondurilor. 3.depozitele la termen implica o incetinire a modului de utlizare a disponibilitatilor banesti. Ele trebuie pastrate pana la termenul stabilit in contractul incheiat cu banca. Orice retragere anticipata echivaleaza cu o incalcare a acestui contract. In cazul depozitelor la termen, eliberarea monedei efective inainte de scadenta se poate efectua prin aplicarea unor sanctiuni.

Astfel, depozitele la termen sunt accesibile titularilor lor, in conditiile de remunerare stabilite prin contractul depozit. 4. alte active pot fi transformate in bani si utilizate ca mijloc de plata in mod diferit in functie de categoriile din care fac parte. Lichiditatea acestor active este mai mica decat a categoriilor prezentate anterior. De asemenea, si costurile de transformare in moneda efectiva sunt mai mari. Creditul - rep. operatiunea prin care debitorul intra in posesia resurselor financiare in schimbul unei promisiuni financiare de rambursare ulterioara.Raportul de credit include si obligatia imprumutului de a plati dobanda aferenta sumei la termenele convenite cu creditorul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.