Banca mondiala

2x puncte

categorie: Economie

nota: 8.05

nivel: Liceu

Până în 1944, inexistența unor reglementări la care să adere majoritatea țărilor făcea ca relațiile dintre state să se desfășoare pe baze bilaterale. Totuși forme incipiente de organizare a relațiilor monetare, dar nu erau ceea ce numim astăzi sistem internațional, atat din cauza gradului redus de cuprinde a statelor, cât și a faptului că reglementau doar secvențial problematica relațiilor monetar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca mondiala

Până în 1944, inexistența unor reglementări la care să adere majoritatea țărilor făcea ca relațiile dintre state să se desfășoare pe baze bilaterale. Totuși forme incipiente de organizare a relațiilor monetare, dar nu erau ceea ce numim astăzi sistem internațional, atat din cauza gradului redus de cuprinde a statelor, cât și a faptului că reglementau doar secvențial problematica relațiilor monetare.

...

1.3 ELEMENTE DEFINITORII ALE SISTEMULUI MONETAR INTERNAȚIONAL

După cum era evident, lunga istorie a omenirii nu este altceva decât o continua luptă pentru resurse și, implicit, putere. Multe populații destul de dezavantajate la acest moment, sau chiar unele deosebit de avantajate, lansează apeluri de ură, dezordine s.a. pe baza unor urmări directe ale "Momentului Bretton Woods" îndreptate fie asupra Statelor Unite, fie asupra Marii Britanii, fie asupra Germaniei, etc.. Totul, dar absolut totul, nu este decât inconstiența neputinței si inconsecvenței celor care acuză.

Experții americani și englezi au inițiat convorbiri despre viitoarea ordine monetara postbelică încă din anul 1943, care au stat la baza discuțiilor
preliminare ale Conferintei convocată la inițiativa SUA la Bretton Woods (în statul american New Hampshire), la 1 iulie 1944, la care au participat delegați din 44 de state.

De ce, inițial, numai ei? Simplu:

- erau aliati,
- Europa, Rusia, s.a. nu mai existau din punct de vedere economic, financiar sau cum se dorește privit,
- oricine ar fi făcut ca ei, atât timp cât americanii erau în plină dezvoltare economică, resursele de aur, devize, etc. le aveau nu intacte și imens sporite, iar britanicii, fosta putere financiară a lumii, care "dicta" indirect etaloanele monetare, se afla în prag de colaps și dorea să nu piarda trenul
istoriei (alianța cu SUA).

De ce, la Bretton Woods, tot numai ei (cu referire la câstigători)?

Simplu:

- ceilalți "44" practic nu existau,
- unica forță a momentului, în "persoana Rusiei" s-a mulțumit cu crearea visului stalinist al "puterii comuniste", având alte planuri care s-au întrupat mult mai târziu în sistemul monetar al rublei (ulterior dispariției "marelui ideolog" care știa sa lupte și sa intrige, fără vreo legatură la economie).

La Bretton Woods, americanii au început prin a propune un sistem monetar bazat pe aur, în special datorită faptului că ei dețineau peste 60 % din rezerva de aur occidentală. Britanicii, a căror delegație era condusă de renumitul J.M. Keynes, au propus crearea unei bănci mondiale și a unei monede internaționale (bancor-ul sau bancaurul) în ideea de a elimina total aurul din circulație și a da o sansă Marii Britanii, chiar și înaintea SUA.

"Inteligenții" americani s-au trezit și au sesizat "pierderea de teren" ("spectatorii" - restul delegațiilor - au fost destul de acord cu aceasta
idee în special datorita faptului că se aflau in poziții similare Marii Britanii) dar, având în vedere experiența acumulată de ei în perioada "Marii
Depresiuni Economice", nu au refuzat ideea și au venit cu o contrapropunere de a se crea o moneda internațională (unitas-ul) care sa aibă la bază tot marea lor rezerva de aur (peste doua treimi din rezerva monetară internatională).

Ambele proiecte, atât cel britanic cât și cel american se bazau pe tot amintita "inerție de sistem", având o bază comună în:

- adoptarea unui sistem de cursuri fixe care să nu se bazeze pe deflație (asemănător celui existent până în 1914);
- crearea unui organism internațional care să aibă misiunea să acorde împrumuturi statelor ce ar fi înregistrat deficite ale balanțelor de plăți (de unde au și apărut dezacordurile dintre SUA și Marea Britanie, din cauza atât a naturii instituției nou create și a modului de apărare a paritaților fixe între monede cât și a dorinței de supremație a monedei proprii - istorica lira sterlină contra puternicului dolar).

Cine a câstigat? S-ar putea spune că "spectatorii"... Ei se aflau în poziția ingrată de a găsi o soluție de viabilitate a monedelor proprii în
opoziție directă cu pericolul sovietic (Este chiar atât de greu de intuit ce s-ar fi intamplat în cazul retragerii americane de pe teritoriu european?) dar
și cu faptul că SUA avea un portofoliu important de creanțe asupra statelor cărora le furnizaseră armament și resurse în cursul războiului. S-ar putea spune că americanii... Bretton Woods este similar cu recunoasterea supremației monetare americane, poziția SUA având câștig de cauză datorită conjuncturii în care se desfășurau negocierile. Cine știe cu adevărat?!?

Cert este că, pentru prima dată, s-a adoptat un Sistem Monetar cu vocație mondială și s-a organizat cadrul instituționalizat pentru sprijinirea și
supravegherea aplicării acestui sistem, mai ales ca urmare a creării Fondului Monetar Internațional (FMI).

Aceste reglementări și instituționalizări s-au situat in contextul mai larg al căutarilor pentru colaborare între națiuni în domeniul relațiilor internaționale, fiind o încercare, în general pozitivă, de cooperare internațională într-o problema nevralgică și de importanță esentială pentru economia mondială, cu toate că a conținut neajunsuri destul de majore (care au dus la situația actuală de prelungita instabilitate financiar-monetară internațională - neajunsuri datorate atât modului cum au fost concepute unele componente ale sistemului cât și nerealizării principiilor de bază ale acestuia).

Sistemul Monetar Internațional preconizat la Bretton Woods a facilitat crearea unui mecanism efectiv de decontări multilaterale, s-au liberalizat într-o măsură importantă mișcările de capital, s-au asigurat pentru un timp mijloacele de plată și credit, facilitându-se pe aceasta bază dezvoltarea economică în țările participante și a schimburilor comerciale internaționale. Principiile pe care s-a clădit acest sistem au fost:

-1- Etalonul aur-dolar (rolul internațional al dolarului american).

Intr-un sistem monetar, rolul esențial îl deține etalonul, elementul fundamental de referință pentru monedele naționale, la Bretton Woods
stabilindu-se ca etalon monetar aurul si dolarul american, dar, treptat, unicul etalon ramânând dolarul. Dolarul devine un ban național de credit, convertibil inițial în aur, dar numai în relațiile oficiale externe, fiind declarat "de facto" "la fel de bun ca aurul" iar, ulterior, ca fiind "mai bun ca aurul", ceea ce i-a consacrat ascensiunea ca monedă internațională.

Rolul internațional al dolarului însemnă că, în moneda națională a SUA se constituie rezervele valutare ale altor state, se exprimă prețurile mondiale, se derulează cea mai mare parte a plăților internaționale, se acordă credite externe sau se efectueaza investiții în străinătate, ceea ce reprezintă un considerabil avantaj pentru economia și pentru firmele americane.

C-am nedrept pentru restul statelor, nu-i așa? Sau totul este o aparență? Să vedem...

Marea Britanie, marea putere colonială, nu era nimic altceva decât o putere a armelor și exploatării resurselor necuvenite. Cumplit dar adevarat (Nu uitați niciodată că oricine ar fi făcut ca ei, martoră fiind istoria umană!).

Asemenea puteri au mai fost și Franța, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Turcia, dar, contrar lor, britanicii au fost ceva mai practici, mai inteligenți. Să ne amintim de faptul că ei au startat revoluția industrială și au generat noul progres general al omenirii. Celelalte state s-au complăcut în "marea lor putere" dar, cu trecerea timpului, au "importat" revoluția industrială și tot ceea ce implica ea (mari mișcări monetare, relații internaționale, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.