Banca europeana de reconstructie si dezvoltare

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intrata pe scena istoriei economiei inca de la sfarsitul sec XIX, societatile multinationale, s-au impus ca societati de amploare in deceniile postbelice, devenind agenti economici foarte importanti in relatiile economice internationale.
Diversitatea si complexitatea fenomenului de multinationalizare a firmelor se reflecta in multitudinea de denumiri si definitii. Dintre denumiri putem amin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca europeana de reconstructie si dezvoltare

Intrata pe scena istoriei economiei inca de la sfarsitul sec XIX, societatile multinationale, s-au impus ca societati de amploare in deceniile postbelice, devenind agenti economici foarte importanti in relatiile economice internationale.
Diversitatea si complexitatea fenomenului de multinationalizare a firmelor se reflecta in multitudinea de denumiri si definitii. Dintre denumiri putem aminti: societate multinationala, firma transnationala, mare unitate interteritoriala.

Mai adecvata este cea de societate multinationala. Ea sugereaza in modul cel mai direct caracteristica de baza a acestui tip de agent economic si anume ca-si desfasoara activitatea in mai multe tari.
Desi acest fenomen se manifesta si din punct de vedere istoric, a avut prioritate in domeniul comertului, notiunea de societate multinationala fiind folosita pentru a desemna multinationalizarea productiei. In sens restrans poate fi considerata multinationala o firma care are unitati de productie in cel putin 2 tari.

Aceasta definitie nu exclude integrarea in cadrul ei si a activitatilor de productie si comercializare. Tot mai multi autori folosesc notiunea de productie in sens larg pentru a integra in sfera definitiei atat firme multinationale producatoare de bunuri corporale, cat si cele care au ca obiect de activitate serviciile.
Insa, o definitie mai completa ar trebui sa ia in considerare si alte caracteristici legate de mediul economic si modul lor de functionare.

In acest sens, societatile multinationale apar ca intreprinderi care-si desfasoara activitatea de productie, distributie si comercializare din mai multe tari, sub jurisdictia mai multor guverne, o diversitate de regiuni sociale, fiind concepute, organizate si conduse pe baza unei strategii comune, elaborate la scara regionala sau mondiala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.