Banca Centrala Europeana si Romania

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.
Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale sta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca Centrala Europeana si Romania

Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.
Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor membre UE, indiferent daca acestea au adoptat sau nu moneda unica. Eurosistemul include BCE si bancile centrale nationale ale acelor state membre care au adoptat euro. Zona euro este constituita din acele state membre care au adoptat moneda euro.
Obiectivele BCE:

- obiectivul fundamental al BCE este mentinerea stabilitatii preturilor
- fara a duce atingere obiectivului fundamental, SEBC va sustine politicile economice generale ale Comunitatii in vederea obtinerii unui nivel inalt al ocuparii fortei de munca si al unei cresteri sustenabile neinflationiste.
Structurile de conducere ale BCE sunt: Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Executiv si Consiliul General.
Zona euro se confrunta cu un risc de incetinire a ritmului de crestere economica si de accentuare a inflatiei in 2008, ceea ce reprezinta o dilema pentru Banca Centrala Europeana (BCE) in ce priveste politica monetara.

Riscurile inflationiste s-au accentuat pe fondul scumpirii petrolului si alimentelor, dar si al nivelului salariilor, a declarat comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, in fata unui comitet al Parlamentului European.
BCE trebuie sa mentina stabilitatea preturilor, respectiv o rata anuala a inflatiei imediat sub plafonul de 2%.
Uniunea Europeana a redus in aceasta luna previziunile de crestere economica in 2008 pentru cele 13 state din zona euro, de la 2,6% la 2,2% .

Sarcinile de baza ale BCE:
- definirea si implementarea politicii monetare pentru zona euro;
- efectuarea operatiunilor valutare;
- detinerea si administrarea rezervelor valutare oficiale ale tarilor din zona euro; - promovarea functionarii in bune conditii a sistemelor de plati. "In prezent, politica BNR este in concordanta cu politica BCE. Armonizarea cu structura, normele si directivele BCE este aproape completa, in special dupa 1 ianuarie 2007. Acest fapt constituie un factor de stabilitate. Procesul de convergenta pentru adoptarea euro in 2014 va consolida coordonarea politicii monetare a BNR cu politica BCE." Banca Centrala Europeana (BCE) a vandut, bancilor, titluri in valoare totala de 94,8 miliarde de euro, pentru a suplimenta lichiditatile din sectorul financiar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.