Banca Angliei

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 7.97

nivel: Facultate

- Politica monetara
Principalul obiectiv al fiecarei banci centrale este sa isi pastreze valoarea monedei in termenii pe care si-i obtine. Preturile ridicate ? inflatia ? reduc valoarea banilor. Politica monetara este directionata spre a atinge aceste obiective si pentru a asigura un cadru non-inflationist de crestere economica. Asemenea altor tari dezvoltate, politica monetara in Marea Bri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banca Angliei

- Politica monetara
Principalul obiectiv al fiecarei banci centrale este sa isi pastreze valoarea monedei in termenii pe care si-i obtine. Preturile ridicate ? inflatia ? reduc valoarea banilor. Politica monetara este directionata spre a atinge aceste obiective si pentru a asigura un cadru non-inflationist de crestere economica. Asemenea altor tari dezvoltate, politica monetara in Marea Britanie actioneaza, in principal, prin influentarea pretului banilor ? rata dobanzii. In mai 1997 Guvernul a dat independenta bancii sa isi stabileasca politica monetara hotarand ca nivelul ratei dobanzii sa o atinga pe cea stabilita de Guvern ? in mod curent, 2% .

O inflatie scazuta nu este solutia tuturor problemelor. Este, totusi, un factor important in incurajarea stabilitatii economiei pe termen lung. Stabilitatea pretului este o pre-conditie pentru atingerea unui tel economic ami larg, acela de sustine cresterea si ocuparea fortei de munca. O inflatie ridicata poate fi devastatoare pentru functionarea economiei. O inflatie scazuta poate ajuta sprijinirea cresterii economice pe termen lung.

Cadrul politicii monetare
Obiectivul politicii monetare a bancii este acela de a asigura stabilitatea pretului ? inflatie scazuta ? si, in legatura cu aceasta, de a suporta obiectivele economice ale Guvernului, incluzand acelea de crestere si ocupare a fortei de munca. Stabilitatea pretului este definita de rata inflatiei stabilita de Guvern, de 2% . Este recunoscut rolul stabilitatii pretului in atingerea stabilitatii economice, mai general, si in asigurarea conditiilor adecvate de crestere economica in productie si forta de munca. Rata inflatiei stabilita de Guvern este anuntata in fiecare an de catre Cancelarul Ministerului de Finante in Bugetul Anual. In 1998, Actul Bancii Angliei a proclamat independenta bancii de a-si fixa rata dobanzii. Banca este contabilizata Parlamentului si intregii populatii. Legislatia prevede ca, daca in situatii extreme, interesul national o cere, Guvernul are puterea sa dea instructiuni bancii cu privire la rata dobanzii, pe o perioada limitata.

Tintirea inflatiei
Tinta inflatiei de 2% este exprimata in termenii unei rate anuale a inflatiei bazaa pe Indexul Pretului Consumatorului (IPC) . Obiectivul nu este de a atinge cea mai scazuta rata a inflatiei posibila. Inflatia sub tinta de 2% este judecata a fi la fel de rea ca inflatia peste 2%. Cu alte cuvinte, tinta inflatiei este simetrica. Daca tinta este depasita cu mai mult de un procent pe fiecare parte(daca rata anuala a inflatiei este mai mare de 3% sau mai mica de 1% ) Guvernatorul Bancii trebuie sa scrie o scrisoare deschisa Cancelarului sa-i explice motivele pentru care inflatia a crescut sau a scazut atat si ce isi propune banca sa faca pentru a asigura revenirea inflatiei in limitele stabilite.

O tinta de 2% nu imseamna ca inflatia va fi mentinuta la aceasta rata, constant. Ratele dobanzii se vor schimba tot timpul, si in cantitati mari, cauzand incertitudine si voltilitate in economie. Nici atunci nu va fi posibil sa mentii inflatia la 2% in fiecare luna. In loc sa faca aceasta, telul Comitetului Politicii Monetare este acela de a fixa rata dobanzii in asa fel incat inflatia sa fie restabilita in timp util, fara a crea instabilitate in economie.

Comitetul Politicii Monetare
Banca Centrala cauta sa atinga tinta inflatiei prin stabilirea ratei dobanzii. Nivelul ratei dobanzii este stabilit de un comitet special ? Comitetul Politicii Monetare . Acest comitet este alcatuit din noua membri ? cinci de la Banca Angliei si patru din exterior, numiti de Cancelar. Este condus de Guvernatorul Bancii Angliei. Fiecare membru al CPM are experienta in domeniul economic si de politica monetara. Membrii nu reprezinta grupuri individuale sau intinderi. Sunt independenti. Fiecare membru al Comitetului voteaza pentra a stabili rata dobanzii la nivelul pe care il cred ei potrivit cu atingerea pragului inflatiei. Deciziile CPM sunt luate pe baza votului individual al fiecarei persoane. Nu se bazeaza pe decizii de consens. Reflecta votul fiecarui membru al comitetului. Comisia se intruneste in fiecare luna sa stabileasca rata dobanzii. In cursul lunii, Comitetul primeste dosare detaliate ci privire la economie de la personalul bancii.

Stabilitatea financiara
Rolul bancii este de a lua in considerare riscurile in cadrul sistemului ca intreg ? riscuri sistemice ? care ar putea submina sistemul financiar, in general. Banca nu se axeaza pe institutiile financiare individuale. Institutiile si schimburile financiare individuale sunt monitorizate si reglate de catre Autoritatea Serviciilor Financiare (ASF).

Stabilitatea financiara a Bancii este stabilita in cadrul Memorandumului pentru Intelegere (MeI) intre Banca, Trezorerie si ASF. Acesta formalizeaza alocarea responsabilitatii pentru reglare si stabilitate financiara in Marea Britanie. Un Comitet Permanent de nivel inalt se intalneste regulat si sustine un forum in care trei organizatii pot adresa riscuri potentiale ce pot interveni.
Sistemul Financiar are un rol central in functionarea economiei si a vietii moderne. Mijloceste milioane de tranzactii regulate ? cheltuielile din magazine, facturi de platit, plati si salarii ? in fiecare zi. Institutiile financiare, asemeni bancilor, administreaza mari sume de bani din partea individualilor sau afaceristilor; pietele financiare faciliteza comertul in lume, in fiecare minut, incepand de la actiunile si marfurile, asemeni titeiului, pana la instrumente financiare complexe, si desigur, banii insusi; largi sisteme computerizate faciliteaza aranjamentele si platile dintre institutiile financiare, companii si individuali.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale sistemului financiar este acela de dirija economiile in bani, pentru a fi investite. Economiile unei persoane reprezinta banii necesari pentru investitiile altei persoane ? asemeni fondurilor de pensii, cumpararea actiunilor unei companii sau persoane individuale care cumpara o casa cu ipoteca. Institutiile financiare actioneza ca intermediari, adunand laolalta persoane care fac economii si investitori si punand banii la treaba. Deci, ca sistemul financiar sa functioneze adecvat, oamenii trebuie sa aiba incredere ca este sigur si stabil. Telul Bancii Angliei este de mentine stabilitatea financiara in Marea Britanie ca un ingredient esential pentru o economie sanatoasa si de succes.

Functiile Stabilitatii Financiare
In practica, rolul Bancii de a asigura stabilitatea financiara are un numar de dimensiuni:
- evaluarea riscului: monitorizarea dezvoltarii curente, atat in Marea Britanie, cat si in strainatate ? incluzand legaturi intre pietele financiare si economia la scara larga, iar in cadrul pietelor financiare, intre diferiti participanti ? pentru a identifica riscurile principale ce ar putea afecta sistemul financiar. De exemplu, Banca examineaza pozitiile financiare generale ale imprumutatorilor si imprumutatilor, legaturile dintre institutiile financiare si elasticitatea si vulnerabilitatea gospodariilor, firmelor, institutiilor financiare si sistemelor financiare internationale in fata schimbarilor. Banca, de asemenea, dirijeaza evaluarea si cercetarea riscurilor in principalele tari dezvoltate si in principalele economii de piata iesite la iveala;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.