Banatul rasaritean

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.54

nivel: Facultate

Iar jur imprejur dealuri stau de straja, fara sa inchida zarea...
Un alt urcus, apoi o alta vale. Si iarasi alta.Suisuri si coborasuri blande, ca oscilatiile leaganului. Mereu o noua priveliste. Dar peste tot aceiasi blanda armonie a peisajului.Spre rasarit vaile se stramteaza. Si dealurile cresc, inchizand din ce in ce mai mult zarea. E muntele aci aproape si leaganul apelor. Iar sus, unde[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banatul rasaritean

Iar jur imprejur dealuri stau de straja, fara sa inchida zarea...
Un alt urcus, apoi o alta vale. Si iarasi alta.Suisuri si coborasuri blande, ca oscilatiile leaganului. Mereu o noua priveliste. Dar peste tot aceiasi blanda armonie a peisajului.Spre rasarit vaile se stramteaza. Si dealurile cresc, inchizand din ce in ce mai mult zarea. E muntele aci aproape si leaganul apelor. Iar sus, unde drumul descreste in poteca si apele isi ingusteaza albiile de sa le treci cu pasul, de pe inalte creste de stanci ruine de burguri stravechi pazesc cheile muntelui.

Azi inutila veghe. Caci omul modern si-a deschis drum prin maruntaiele muntelui si a aruncat brate puternice de piatra si fier peste prapastii. Un tren urca azi gafaind pe o minunata linie de tuneluri si nalte viaducte, o linie unica in toata tara, spre inima tinutului, unde mineri mohorati scormonesc maruntaiele negre ale pamantului.
Ceva mai incolo o padure de cosuri intuneca cerul cu funingine si se cutremura pamantul de svacniturile masinelor. Uzine enorme, cele mai mari din tara, au crescut aci... Toate se inglobeaza in peisajul acestui tinut.

Si coasta ninsa de florile prunilor si a zarzarilor in fiecare primavara, si lanurile de grau unduind aurii in soarele varatec, si trenul ce urca gafaind prin padurea de brazi, si burgul ce pazeste anacronic o sosea de automobil ce serpueste alba sub bolta codrului impurpurat de toamna lunga, si vechile troite de piatra la rascruci, si naltele cosuri vesnic fumegande. Toate se incheaga armonic in peisajul acestui tinut, intr'o blanda si linistita armonie.

Aceiasi linistita armonie o gasim si in infatisarea si firea oamenilor de aici. Sunt vechi localnicii acestia pe plaiurile lor. I-au ferit padurea si apropierea muntelui. S'au retras in padurea vesnic vecina din fata invaziilor. A doua zi au esit iar si s'au apucat sa-si construiasca din nou, in acelas loc, colibe'e. Aceste darze reinceputuri i-au crescut semetia omului de aci. A pastral-o si pana azi in tinuta. Se stie acasa. De aceia nici streinii nu au prea prins radacini pe aci.

Satele au un aspect aparte. Casele nu se zidesc in lungul lotului, cu fatada mica la strada, ca la ses, ci in latul lotului, cu toata fatada mare la strada, acoperisul in-tinzandu-se si peste poarta. In felul acesta strazile, mai ales cele centrale, sunt sudate in complexe cu caracter orasanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.