Banatul economic

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Agricultura
Situatia geologica [1] a Banatului se caracterizeaza printr'o compunere a solului din straturi neogene cu argila diluviala pe deasupra si numai in rare cazuri cu eroziuni complect descoperite. Roci eruptive se gasesc numai in partea nord-estica a Banatului pe o intindere de circa 40 km. patrati. Straturi pontiane cu situatie orizontala se afla in partea de sud si sunt compuse di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banatul economic

Agricultura
Situatia geologica [1] a Banatului se caracterizeaza printr'o compunere a solului din straturi neogene cu argila diluviala pe deasupra si numai in rare cazuri cu eroziuni complect descoperite. Roci eruptive se gasesc numai in partea nord-estica a Banatului pe o intindere de circa 40 km. patrati. Straturi pontiane cu situatie orizontala se afla in partea de sud si sunt compuse din nisip granulos, apoi in regiunea Bencec-Beregsau, sub lutul dilu-vial se gasesc straturi nisipoase pontice cu prundis subtire.

In regiunea Recasului acest nisip a iesit la suprafata si e cultivat cu vita de vie. Diluviul care a contribuit la formarea campiei a produs anumite straturi de los, nisip si namol. In partea vestica, tot prin diluvii s'au format anumite podisuri ondulate cu altitudini intre 80--140 m.

Solul Banatului se imparte in: soluri inundabile mai ales in regiunea raurilor Tisa, Mures si Timis, apoi pamant negru spalat si pamant de padure. Patura roditoare a solului variaza dela 25-- 100 cm.Clima Banatului este foarte apta pentru agricultura. Precipitatiunile atmosferice sunt repartizate aproape egal pe intreaga regiune. In judetul Timis-Torontal media precipitatiunilor anuale pe ultimii cinci ani se cifreaza la 542.6 mm.

Vegetatia este pe cat de bogata, pe atat de variata. Esentele predominante in padurile Banatului sunt: stejarul, cerul si carpenul. Teiul argintiu impestriteaza colinele, iar frasinul si jugastrul sunt reprezentati adeseori prin copaci seculari. Datorita varietatii solului, vegetatia difera dela o regiune la alta.

Diversitatea si bogatia vegetatiei a determinat in mare parte si ocupatiunea populatiei rurale. Ele au indrumat banateanul inspre indeletnicirile patriarhale: agricultura si cresterea vilelor.
Natura a favorizat deasemenea mult desvoltarea agriculturei banatene. In ultimul deceniu ea a facut progrese atat de insemnate, incat azi se plaseaza pe primul plan al productiei tarii, produsele banatene fiind de o superioara calitate. Iar in ce priveste calitatea, agricultura banatana se apropie din zi in zi mai mult de randamentul atins deja de agricultura apuseana.

Pana dupa razboiul mondial agricultura Banatului se facea in cea mai mare parte in cadrul marei proprietati, fiind concentrata in mana unei minoritati de proprietari. Numai o mica parte a suprafetei a format proprietatea populatiei rurale. Exploatarea in cadrul marei proprietati, prin utilizarea unor mijloace perfectionate, a reusit sa obtina un randament superior atat cantitativ cat si calitativ.

Find sustinuta de capitaluri mobiliare proprii precum si de credite agricole suficiente, si dispunand de inventare agricole moderne, marea proprietate a cunoscut in timpul din urma cea mai infloritoare era din istoria agriculturei banatene. Cerealele din Banat, printre cari: graul, porumbul orzul, lucerna si trifoiul, datorita calitatii lor superioare, au devenit "marca" pe pietele Europei, iar faina produsa din graul banatan sub denumirea de "faina ungara" a patruns pana in cele mai indepartate piete, concurand orice alte produse provenite de peste ocean.

Dupa razboiul mondial, prin punerea in aplicare a reformei agrare, s'a desfiintat aproape complect marea proprietate, dandu-se pamantul in proprietatea acelora cari il cultivau. Acest fapt a redus temporal si randamentul si rentabilitatea agriculturei, realizate sub regimul marei proprietati. Reforma agrara a raspuns in primul rand unei necesitati de ordin national-social, sacrificandu-se pentru o perioada de tranzitie toate avantagiile pe cari le detinea vechiul regim.

Prin trecerea vastelor terenuri in sfera de productiune a economiei rudimentare, lipsita complect de capital, de credit, de seminte si inventar agricol, productia s'a resimtit mult, manifestand o accentuata scadere atat cantitativ cat si calitativ. Aceasta transformare brusca a avut consecinte defavorabile pentru economia nationala. Dar gratie unei politici agrare de protectiune inaugurata de stapanirea romaneasca, agricultura Banatului este intr'o continua si foarte imbucuratoare revenire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.