Banatul

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Solul acestei provincii prezinta o bogata varietate de aspecte. La rasarit munti inalti dau o infatisare alpina tinutului, inaltand spre cer piscuri aride amintind peisagiile carstice, sau culmi intinse cu bogate pasuni, cu coastele coborand impadurite spre vai cu izvoare cristaline. Inspre apus muntii descresc asemenea unor magnifice trepte, devenind dealuri cu suisuri blande, ca dintr'odata apoi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banatul

Solul acestei provincii prezinta o bogata varietate de aspecte. La rasarit munti inalti dau o infatisare alpina tinutului, inaltand spre cer piscuri aride amintind peisagiile carstice, sau culmi intinse cu bogate pasuni, cu coastele coborand impadurite spre vai cu izvoare cristaline. Inspre apus muntii descresc asemenea unor magnifice trepte, devenind dealuri cu suisuri blande, ca dintr'odata apoi sa se piarda cu totul in marele ses banatan intins cat e zarea, in care, pe arsita, fala morgana isi joaca apele-i vrajite.

Muntii Banatului formeaza ultimele prelungiri sudvestice ale Carpatilor Cristalini. Cel mai puternic masiv este acel al Godeanului cu varfurile "Godeanul" (2229 m.), Gugu (2294 m), Tarcu (2190 m.) si Muntele-Mic (1806 m.), formand spre rasarit linia de limita a provinciei. Culmile a-ceslui masiv sunt formate mai muli din podisuri netede, bogate in pasuni. Spre nord se intinde masivul Poiana Rusca cu varfurile Rusca (1359 m.) si Padesul (1380 m.), avand acelas aspect ca si masivul Godeanului, doar ceva mai sfasiat de ape.

La sud de Godeanu incepe masivul Muntii Cernii cu Domogledul, coborand pana la Dunare. La nordvest de aci se intinde masivul Semenicului, iar la sudvest Muntii Almajului. Varfurile niciunuia dintre acestia doi nu ating 1500 m. inaltime. Mergand spre a-pus apoi intram in regiunea deluroasa, cu coline intretaiate de campii intinse cari treptat se pierd in marele ses banatan, numit al Torontalului.Atat regiunea muntoasa, cat si cea deluroasa, sunt bogate in paduri, minereuri si carbuni. Solul campiilor si in special al marelui ses, este de o fertilitate care suporta comparatia cu a oricarui tinut de pe continent.

Exceptie fac nisipurile miscatoare ale pustei Deliblatei, cari vara dau acestui tinut un aspect de desert saharian.Pe langa cele trei mari rauri, Dunarea, Tisa si Muresul, cari il incercuesc de trei parti, pamantul Banatului mai e udat de o multime de rauri mai mici, cari izvorasc din muntii banateni si taind campiile, sau chiar marele ses, se varsa in Dunare sau Tisa. Cel mai important, din punct de vedere economic, este Begheiul, care izvoraste din Poiana-Rusca si legat printr'un canal de alimentare cu Timisul in apropiere de Costeiu, a fost facut navigabil dela Timisoara pana la Perlas, unde se varsa in Tisa, legand astfel metropola Banatului cu Dunarea, si deschizandu-i astfel drumul pe apa, in acelas timp spre Viena si spre Marea Neagra. Dintre cei 48 de afluenti amintim doar Beregsaul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.