Banat si interculturalitate

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Fapt confirmat de istorie, Banatul a jucat, dupa afirmarea sa ca tinut, un rol preponderent de opozant. Sa luam, drept exemple, doua momente cruciale: 1848 si 1989. Ar fi interesanta analiza comportamentului svabilor din Timisoara si Banat, care, la vestea izbucnirii revolutiei de la Pesta, s-au alaturat celor care s-au ridicat impotriva curtii de la Viena. Un astfel de demers ar depasi, totusi, c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Banat si interculturalitate

Fapt confirmat de istorie, Banatul a jucat, dupa afirmarea sa ca tinut, un rol preponderent de opozant. Sa luam, drept exemple, doua momente cruciale: 1848 si 1989. Ar fi interesanta analiza comportamentului svabilor din Timisoara si Banat, care, la vestea izbucnirii revolutiei de la Pesta, s-au alaturat celor care s-au ridicat impotriva curtii de la Viena. Un astfel de demers ar depasi, totusi, cadrul prezentei abordari. Legat de momentul 1989 se cere subliniat, puterea totalitarista a urmarit tot timpul indeaproape si plina de banuieli, evenimentele de aici.

Timp de decenii, din cauza neincrederii generale fata de regiune, reprezentanti ai Banatului nu prea patrund in primul esalon al conducerii comuniste. Statutul de opozant al Banatului este lesne de explicat: desi era cea mai dezvoltata zona a tarii, potentialul ce-l avea nu s-a putut afirma niciodata liber. S-au luat de aici, in anii comunismului, invocand interese nationale, utilaje, linii de fabricatie, s-au directionat in alta parte relatii economice internationale, au fost siliti oameni sa se mute in alte zone ale tarii, pentru a fi purtatorii unor informatii tehnice si de organizare, pentru implementarea noului.

Aici nu s-a adus, de aici s-a luat. Apare, astfel, o dihotomie interesanta: puterea dorea o reducere a importantei Banatului, avand pentru realizarea acestui scop, o gama larga de mijloace politico-administrative, in conditiile economiei hipercentralizate. Cu toate acestea Banatul a ramas un fel de speranta pentru alte zone din tara, existand, in ciuda controluluii miscarilor interne de populatie, un flux continuu catre acest tinut. %ntalnirea stimulativa a culturilor, acea interculturalitate specifica, ar trebui sa plece de la premise cum ar fi lipsa de prejudecati si deschiderea. %n relatia majoritate nationala - minoritate etnica trebuie observat ca orice tip de afiliere sau calitate de membru la natiunea majoritara, de exemplu, nu poate aduce avantaje celorlati membrii ai grupului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.