Balul meseriasilor - Eugen Barbu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

La sfarsitul iernii, se tinea langa Gara de Nord, la "Locomotiva", intr-un salon cu becuri electrice si cu parchet pe jos, balul meseriasilor. Aici veneau mesterii din tot Bucurestiul cu nevestele sa petreaca si sa se veseleasca. La urma, spre ziua, se tragea tombola si se alegea regina balului, pe care o dansa intr-un vals de onoare presedintele federatiei meseriasilor, secretarul sindicatului co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Balul meseriasilor - Eugen Barbu

La sfarsitul iernii, se tinea langa Gara de Nord, la "Locomotiva", intr-un salon cu becuri electrice si cu parchet pe jos, balul meseriasilor. Aici veneau mesterii din tot Bucurestiul cu nevestele sa petreaca si sa se veseleasca. La urma, spre ziua, se tragea tombola si se alegea regina balului, pe care o dansa intr-un vals de onoare presedintele federatiei meseriasilor, secretarul sindicatului cooperativelor si cate unul mai indraznet. La usa se punea paza, nu intra oricine, sa strice petrecerea.

In fiecare an, aici se intalneau mesterii blanari, mesterii fierari, tamplari, cu ibovnicele sau cu nevesAZtele lor, de-si lasau banii. Tocmeau din timp un taraf de lautari buni, isi puneau ce aveau mai de pret pe ei si pe la noua coborau din trasuri, plini de parale, guralivi, pusi pe petrecere si pe risipit. Veneau cu niste muieri grase, nadusite, calcand prost in pantofii noi, de lac, cu tocuri scunde, dupa moda timpului, in rochii de batir sau de matase neagra tivite cu stric, ce se mototoleau la caldura, cu margele colorate, de sticla, pe gaturile groase, cu ochii pe barbatii lor, care soseau aghesmuiti, cu limba ascutita, gata sa le sara tandara si sa se supere.

Aici se desfaceau case, se innodau iubiri si-si pierdea cate-o calfa tanara capul dupa vreo curvistina intrata in bal. Intr-un an, o fata de croitor aruncase cu vitriol in ochii unei neveste, alta data un cizmar isi calcase muierea in picioare pentru ca dansase cu altul, dar cate nu se intamplau... Cine mai sta sa le faca socoteala? Veneau flamanzi, se ghiftuiau grabiti si se imbatau. Noaptea aceea de inceput de primavara trecea totdeauna repede si nu putea s-o uite nimeni...Pai unde era petrecerea de la Gib, la Bragadiru, cand se dadea balul romilor, de nu mai aveai loc de tigani, care mai de care mai luxos, mai incliftat, numa-n fracuri si gulere tari? Unde era balul ofiterilor de la Cercul militar? Dar balul florarilor? Cati ani trecusera...

Intr-o noapte ca asta furase o nevasta si-o dusese in Tei la o gazda. Ce mai muiere, o facuse mielusica lui, fura si-i aducea. Alta data se taiase cu niste hoti in Dudesti pentru o fata de cincisprezece ani, numa buna sa gusti din ea...- Gata, sosiram, zise cineva.
Trasurile s-au oprit in fata intrarii, si intai au coborat starostele cu Didina. Cei de la usa au facut loc, Bozoncea a platit biletele si pentru ceilalti si, cand au dat de lumina puternica, au inchis ochii o clipa. Prin ferestrele deschise, de sus, se auzeau viorile. O muzica dulce si un zgomot de oameni multi, vorbind si razand, cadeau pana jos. Au urcat scarile. Stapanul cu a lui si la urma caramangiii, facand pe nepasatorii.

Nu se cunostea, ca era lumea lor, si la atata chiloman cine mai sta sa-i masoare? Salonul avea o podoaba de lanturi de hartie, colorate in fel si chip, in care se ascundeau becuri galbene si rosii. O lumina tulbure plutea deasupra. Numai la mijloc stralucea cu o suta de luminari vii un candelabru de arama, cu brate intortocheate. In dreapta usii era bufetul, o vitrina aurita, pazita de chelneri ageri. Acestia serveau la repezeala, si imprejurul salonului se intinsesera mese, la care sedeau negustorii. Plin era. Lautarii cantau pe o estrada cocotata in fund, acoperita cu panza colorata, si cei mai tineri dansau in mijloc, doi cate doi, saltand vesel din umeri si ocolindu-se cu grija. Un fum des iesea prin ferestre si pe o usa mare de lemn alb.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.