Baltagul de Mihail Sadoveanu - viata oamenilor de la munte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Muntenii erau niste "fapturi de mirare", "rabdatori in suferinti", "fara griji in bucurii", "placandu-le dragostea si betia si datinile lor de la inceputul lumii". Locuitorii satelor aveau obiceiul de a cinstii pe drumetii care treceau pe la casele lor si nu numai atat, aveau datini referitoare la botez si nunta: Vitoria trebuia sa-i puna nou nascutului, pe frunte, o hartie de 20 de lei si sub per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul de Mihail Sadoveanu - viata oamenilor de la munte

Muntenii erau niste "fapturi de mirare", "rabdatori in suferinti", "fara griji in bucurii", "placandu-le dragostea si betia si datinile lor de la inceputul lumii". Locuitorii satelor aveau obiceiul de a cinstii pe drumetii care treceau pe la casele lor si nu numai atat, aveau datini referitoare la botez si nunta: Vitoria trebuia sa-i puna nou nascutului, pe frunte, o hartie de 20 de lei si sub perna un costei.

Nuntile nu erau obisnuite, nuntasii avand obiceiul de a fugii cu saniile "pe gheata Bistritei", "mireasa si drustele cu capetele inflorite", "nevestele numai in catrinti si bonditi. Barbatii impuscau cu pistoalele pentru a alunga iarna, sau poate spiritele rele din jurul celor doi casatoriti: "ori beau in cinstea feciorului de imparat si a slavitei doamne mirese, ori ii omoara acolo pe loc".

In a doua parte a capitolului este prezentat satul Dorna, fiind numai paraie, numai munti si brazi, numai asezari de sate. Acolo se intalneau "neamuri de oameni frumosi si curati", care ii placeau Vitoriei. Drumurile se dezghetau, cei doi drumeti, munteanca si Gheorghita, calatorind pe cai spre Vatra Dornei unde aveau loc, de obicei, iarmaroace si vanzari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.