Baltagul de Mihail Sadoveanu - aventura romanului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Un asemenea roman de creatie care "prefera psihologiei, fapta, iar analizei, epicul" este romanul "Baltagul", publicat de Mihail Sadoveanu in 1930."Baltagul" este un roman antropologic si politist (G. Calinescu), roman mitic baladesc si realism etnografic (Perpessicius), reconstituire a "Mioritei" (E. Lovinescu), roman demitizant (Ion Negoitescu), roman realist-obiectiv (N. Manolescu), roman initi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul de Mihail Sadoveanu - aventura romanului

Un asemenea roman de creatie care "prefera psihologiei, fapta, iar analizei, epicul" este romanul "Baltagul", publicat de Mihail Sadoveanu in 1930."Baltagul" este un roman antropologic si politist (G. Calinescu), roman mitic baladesc si realism etnografic (Perpessicius), reconstituire a "Mioritei" (E. Lovinescu), roman demitizant (Ion Negoitescu), roman realist-obiectiv (N. Manolescu), roman initiatic, de dragoste si o anti-Miorita (Al. Palologu).Cea mai cunoscuta creatie sadoveniana, inspirata din mitul existential romanesc (mottoul din Miorita), ori din mitul egiptean al lui Isis si Osiris (Al. Paleologu ) ilustreaza perfect formula traditionala a romanului realist de observatie sociala si de problematica morala.

Tema vietii si a mortii si cea a cautarii adevarului se intemeiaza epic pe motivul ordonator al calatoriei explorative si initiatice (ca in eposul popular) avand ca scop cunoasterea, initierea, restabilirea justitiei si a pierdutului echilibru cosmic.Titlul pune intregul univers al cartii sub simbolul dualitatii: baltagul e in acelasi timp si unealta, si arma, figurand simbolic viata si moartea. Cautarea constituie axul romanului si se asociaza cu motivul labirintului, avand diferite semnificatii.

Un prim argument pentru incadrarea romanului "Baltagul" in paradigma traditionala este constructia epica, specifica romanului traditional: naratiune heterodiegetica (la persoana a III-a), narator omniscient, focalizare 0, compozitie inchisa. Vocea care relateaza este a unui "narator supraindividual" (N.Manolescu) omniscient, demiurgic. Modul principal de expunere este naratiunea, in care sunt inserate si secvente descriptive, scene dialogate sau monologuri.

Arhitectura compozitionala este caracterizata prin echilibru perfect, prin "epic, logic, continuitate"(N. Manolescu).Principiile compozitionale si tehnicile narative sunt clasice: cronologie, tehnica inlantuirii, cu insertia unor episoade retrospective.Ca in toate romanele traditionale, structura narativa este perfect echilibrata, cu planuri clar delimitate, dinamizate de conflicte puternice. Viziunea artistica e structurata pe 3 planuri: prim-plan -acela al existentei individuale si familiale, urmarind calatoria explorativa a Vitoriei, dinamizat de un conflict exterior de interese care a dus la moartea lui Nechifor.

Planul existentei comunitatii de oieri-plan monografic, surprinde existenta unei lumi arhaice, ce se confrunta cu noi forme de viata sociala, si dezvolta un conflict moral.Existenta muntenilor este integrata cosmic intr-un plan mitic si simbolic.Un alt argument care confirma modelul romanului traditional e faptul ca "Baltagul" isi focalizeaza interesul asupra actiunii, ilustrand afirmatia lui Jean Ricardou: "romanul clasic e povestirea unei aventuri, in vreme ce romanul modern este aventura povestirii."

Actiunea romanului sadovenian este lineara, cu episoade narative inlantuite logic si cronologic.Ca orice roman traditional, si "Baltagul" este orientat spre o lume obiectiva, surprinsa in existenta ei social-istorica. Asadar, eroii sadovenieni sunt si ei surprinsi intr-un spatiu real - de la Magura Tarcaului pana in tinutul Dornelor - si intr-o durata reala, care acopera aproximativ o jumatate de an (din toamna pana primavara). Spatiul real si timpul obiectiv sunt dublate de spatiul simbolic si de timpul mitic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.