Baltagul de Mihail Sadoveanu - apartenenta operei la genul epic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Referat despre Baltagul de Mihail Sadoveanu - apartenenta operei la genul epic
Romanul este o specie a genului epic, în proză, de mare întindere, cu acțiune complexă și complicată, ce se desfășoară pe mai multe planuri narative, antrenând un număr mare de personaje și manifestându-se conflicte puternice, care conturează o imagine amplă și profundă a vieții. Principalul mod de expunere este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul de Mihail Sadoveanu - apartenenta operei la genul epic

Referat despre Baltagul de Mihail Sadoveanu - apartenenta operei la genul epic
Romanul este o specie a genului epic, în proză, de mare întindere, cu acțiune complexă și complicată, ce se desfășoară pe mai multe planuri narative, antrenând un număr mare de personaje și manifestându-se conflicte puternice, care conturează o imagine amplă și profundă a vieții. Principalul mod de expunere este narațiunea, iar trăsăturile personajelor reies din propriile fapte, gânduri și vorbe, cu ajutorul dialogului și al monologului interior.

Romanul „Baltagul” este o operă epică, deoarece autorul își exprimă indirect sentimentele și concepțiile prin intermediul personajelor, al acțiunii și prin narațiunea la persoana a III-a singular, ceea ce argumentează detașarea totală a autorului. Timpul în care are loc acțiunea este limitat, întâmplările se petrec din toamnă până în primăvară, dar nu este precizat anul, deoarece Vitoria Lipan trăiește într-un timp mitic românesc, un timp spiritual al credințelor și datinilor străvechi, care au valabilitate în orice operă. Locul unde se desfășoară acțiunea este vast, cuprinzând meleagurile accidentate și stâncoase ale munților din Moldova, care sugerează, totodată, viața aspră a muntenilor.

Fiind un roman, acțiunea este complexă, iar structura este mai complicată decât la povestire sau la nuvelă. În cele șaisprezece capitole, precedate de o legendă fascinantă, sunt povestite, în principal, acțiunile Vitoriei Lipan de a afla adevărul despre absența soțului ei și de a împlini dreptatea, prin pedepsirea răufăcătorilor. Specific romanului este și conflictul interior al eroinei, ilustrat prin zbuciumul profund al sufletului ei chinuit de incertitudine, în care se manifestă un drum lăuntric sinuos, de la neliniște la adevăr, numit labirint interior, care conturează un personaj mult mai complex decât în povestire sau nuvelă.

Romanul se deschide cu o legendă, pe care Nechifor Lipan o spunea la cumetrii și nunți, de la care era nelipsit în vreme de iarnă și povestea îi vine în minte nevestei lui, Vitoria, din memorie afectivă, care înseamnă că amintirile despre soțul ei vin dintr-o profundă și tainică legătură sufletească ce se stabilise între ei de-a lungul vieții petrecute împreună.

În această legendă, naratorul face o prezentare a locuitorilor din munții Moldovei, a trăsăturilor de caracter generate de viața lor aspră pe aceste meleaguri stâncoase și abrupte.

Subiectul romanului „Baltagul” urmărește un singur fie epic.
Expozițiunea
În Măgura Tarcăului, Vitoria Lipan trăiește, zăvorâtă în sine, spaima că ceva rău s-a întâmplat cu bărbatul ei, Nechifor Lipan, om harnic și gospodar al satului.

Intriga
De la starea de neliniște, Vitoria devine îngrijorată pentru că Nechifor plecase la Dorna să cumpere o turmă de oi, nu se întorsese cum ar fi trebuit și nici nu dăduse vreo știre. Niciodată până acum el nu întârziase atât de mult (73 de zile), deși zăbovise uneori la vreo petrecere, căci îi plăcea cântecul și vinul bun.

Desfășurarea acțiunii
Îngrijorată, nevasta cere sfatul preotului, dar merge și la baba Maranda, vrăjitoarea satului. Vitoria se hotărăște să plece în căutarea lui Nechifor, întrucât o mulțime de semne rău-prevestitoare o îndeamnă la drum: îl visează pe Nechifor întors cu spatele, trecând o apă neagră, cocoșul cântă cu ciocul spre poartă, dând semn de plecare, iar norul de deasupra Ceahlăului e mai negru ca de obicei.

Mai întâi, Vitoria pune ordine în gospodărie cu un spirit practic și o luciditate impresionante: pe Minodora, fiica ei, o duce la mănăstire, vinde agoniseala pentru a face rost de bani pentru drum, lasă argatului cele de trebuință și porunci pentru timpul cât va lipsi. Îi comandă fiului ei, Gheorghiță, un baltag nou și pleacă împreună în căutarea lui Nechifor, urmând întocmai drumul parcurs de acesta.

Întreabă peste tot, pe la hanuri și pe la oameni, de „bărbatul cu căciulă brumărie și cal negru țintat”. Din aproape în aproape, ea află că, la Vatra Dornei, Lipan a cumpărat 300 de oi și că, împreună cu el, mai erau încă doi munteni, care îl rugaseră să le vândă 100 de capete. Vitoria Lipan urmează drumul spre Păltiniș, Broșteni, apoi Borca, loc în care turma a părăsit apa Bistriței, ajungând la Sabasa. Trece punțile de piatră ale Stânișoarei, poposind la Suha, unde constată cu mirare că aici nu mai ajunseseră trei ciobani, ci numai doi și i se pare limpede că între aceste două localități s-a petrecut omorul.

Punctul culminant
La Sabasa, îl găsește, în ograda unui gospodar, pe Lupu, câinele bărbatului ei, care o ajută să dea de rămășițele lui Nechifor, omorât cu o lovitură de baltag și aruncat în prăpastie. Cu o luciditate și stăpânire de sine extraordinare, Vitoria împlinește datinile necesare pentru mort, cheamă autoritățile ca să constate crima, dar gândul ei se îndreaptă spre înfăptuirea dreptății, demascarea și pedepsirea ucigașilor. Află că cei doi ciobani care îl însoțiseră pe Nechifor sunt din partea locului, că pe cel cu buza crăpată îl cheamă Calistrat Bogza, iar pe celălalt, mai mărunt, Ilie Cuțui.

Deznodământul
La pomană, pe fondul unei puternice stări de tensiune pe care o creează, Vitoria pune întrebări viclene și iscusite. Afirmă apoi că știe cum s-au petrecut lucrurile, relatând cu o uimitoare precizie crima celor doi. Bogza se pierde cu firea când femeia îi spune lui Gheorghiță să vadă că pe baltag e sânge și se repede la flăcău, care-l pălește în frunte cu baltagul acestuia. În cele din urmă, făptașii mărturisesc crima și își primesc pedeapsa.

Vitoria se poate întoarce la ale sale, se gândește că are o fată de măritat și își planifică împlinirea, în timp, a datinilor creștinești pentru memoria lui Nechifor Lipan, după care viața își va relua cursul normal.

Vitoria Lipan – personajul principal al romanului, este o figură reprezentativă de erou popular, deoarece întrunește calitățile fundamentale ale omului simplu de la țară, în care se înscriu cultul pentru adevăr și dreptate, respectarea legilor strămoșești și a datinilor, „ea nu e o individualitate, ci un exponent al speței” (George Călinescu).

Mihail Sadoveanu dezvăluie neliniștea eroinei cauzată de întârzierea lui Nechifor Lipan, plecat la Dorna să cumpere oi, care devine bănuială, apoi certitudine că ceva rău s-a întâmplat cu bărbatul ei. Inteligentă, dârză și cu o voință puternică, Vitoria se hotărăște să afle adevărul și pleacă în căutarea lui Nechifor, pe același drum anevoios, pe care-l parcursese și el. Înzestrată cu o adevărată vocație de detectiv, ea demască ucigașii, care-și primesc pedeapsa, împlinindu-se, astfel, dreptatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.