Baltagul apartenenta la roman

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.40

nivel: Liceu

Referat despre Baltagul apartenenta la roman
Alaturi de Gheorghita, Vitoria reconstituie traseul lui Nechifor, facand o serie de popasuri: la crasma domnului David de la Calugareni, la mos Pricop si baba Dochia din Farcasa, la hanul si cancelaria de la Vatra Dornei, unde afla de actul de vanzare - cumparare al oilor, apoi spre Paltinis, Brosteni, Borca. De asemenea, intalnesc o cumetrie, la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul apartenenta la roman

Referat despre Baltagul apartenenta la roman
Alaturi de Gheorghita, Vitoria reconstituie traseul lui Nechifor, facand o serie de popasuri: la crasma domnului David de la Calugareni, la mos Pricop si baba Dochia din Farcasa, la hanul si cancelaria de la Vatra Dornei, unde afla de actul de vanzare - cumparare al oilor, apoi spre Paltinis, Brosteni, Borca. De asemenea, intalnesc o cumetrie, la Borca si o nunta, la Cruci.

Succesiunea acestor mari momente din viata omului da de gandit Vitoriei si anticipeaza inmormantarea din final.

Intreband din sat in sat, ea isi da seama ca sotul sau a disparut intre Suha si Sabasa. Cu ajutorul cainelui regasit, Lupu, munteanca descopera intr-o rapa ramasitele lui Lipan, in dreptul Crucii Talienilor.
Coborarea in rapa si veghea nocturna a mortului marcheaza maturizarea lui Gheorghita, dovedita in infaptuirea actului de dreptate la parastas.

Punctul culminant este momentul in care Vitoria reconstituie cu fidelitate scena crimei, suprinzandu-i chiar si pe ucigasii Ilie Cutui si Calistrat Bogza. Primul isi recunoaste vina, insa al doilea devine agresiv. Este lovit de Gheorghita cu baltagul lui Nechifor si sfasiat de cainele Lupu, facandu-se astfel dreptate.

Deznodamantul il surprinde pe Bogza, care-i cere iertare Vitoriei si isi recunoaste fapta.

Finalul este inchis: dupa ce restabileste datina strabuna, infaptuind si actul justitiar, munteanca isi va relua cursul vietii.
Personajele, numeroase, sunt in general tipuri proiectate pe un fundament social si istoric, evoluand pe o trasatura de caracter dominanta. Dintre acestea, se detaseaza Vitoria Lipan, avand o mare complexitate morala si psihologica, fiind puternic determinata social.

Eroina principala este cea care da sensul intregului roman. Ea este o figura reprezentativa, deoarece intruneste calitatile fundamentale ale omului simplu de la tara, concretizate in cultul pentru adevar si dreptate, respectarea legilor stramosesti si a datinilor stravechi.
Dintre personajele secundare remarcabil este Gheorghita, care parcurge un drum initiatic.

Din naratiune si dialog se incheaga si imaginea lui Nechifor Lipan, personaj absent. Ca personaje episodice remarcam : hangiii, parintele Danila, baba Maranda, argatul Mitrea s.a.

Naratiunea se face la persoana a III -a, iar naratorul omniscient si omniprezent reconstituie in mod obiectiv, prin tehnica detaliului si observatie, lumea satului de munteni si actiunile Vitoriei. Perspectiva narativa este unica, iar focalizarea zero, naratorul cunoscand mai multe decat personajele sale.

Arhitectura complexa conferita de polimorfismul structurii si de tesatura de teme si motive, a ocazionat de-a lungul vremii diferite interpretari ale romanului. Prin cadrul actiunii si prin personaj romanul este o monografie social-tipologica; prin raportare la informatiile paratextuale (moto-ul ce trimite la "Balada Mioritei"), prin subiect ( contureaza schema mitica din "Miorita" dar si din mitul lui Isis si Osiris )si prin simbolismul inscris in text, romanul este unul mitico -initiatic; prin raportare la mobilul ascuns al actiunilor Vitoriei Lipan, avem un roman de dragoste, iar prin investigatia intreprinsa de eroina pentru gasirea sotului mort avem un roman politist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.