Baltagul Mihail Sadoveanu momentele actiunii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Expozitiunea:
Autorul plaseaza actiunea intr-un sat din muntii Moldovei - Magura Tarcaului. Romanul debuteaza cu imaginea eroinei principale, Vitoria Lipan, stand pe prispa si torcand intr-o zi de toamna, amintindu-si o poveste pe care sotul ei o spunea adesea la cumatrii si nunti. Nechifor Lipan, sotul Vitoriei, a fost intotdeauna priceput in ale oieritului. Avea stani bine oranduite cu ba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul Mihail Sadoveanu momentele actiunii

Expozitiunea:
Autorul plaseaza actiunea intr-un sat din muntii Moldovei - Magura Tarcaului. Romanul debuteaza cu imaginea eroinei principale, Vitoria Lipan, stand pe prispa si torcand intr-o zi de toamna, amintindu-si o poveste pe care sotul ei o spunea adesea la cumatrii si nunti. Nechifor Lipan, sotul Vitoriei, a fost intotdeauna priceput in ale oieritului. Avea stani bine oranduite cu baci ascultatori si priceputi.

Gandind la viata grea si plina de lipsuri a oierilor, despartiti pentru mult timp de familile lor, Vitoriei ii sporeste ingrijorarea ca sotul ei, plecat de mai bine de doua luni, la Dorna, ca sa cumpere niste oi, nu se mai intoarse. Mai intarziase si altadata, dar niciodata asa de mult. Atunci ea stiuse cauzele intarzierilor : popasul la crasma in compania lautarilor si a "ochilor negri sau albastri'.Dupa aceste intarzieri ea se arata suparata, ostila chiar, certurile incepeau brusc, dar se si sfarseau brusc, pentru ca dragostea celor doi nu se stinsese, era la fel ca in tinerete si acum dupa mai bine de 20 de ani de convietuire "cand aveau copii mari cat dansii". Din sapte copii cati ii daruise Dumnezeu, mai traiau doar doi: o fata Minodora trimisa pentru educatie la Varatic si Gheorghita botezat asa dupa al doilea nume al tatalui sau.

Intriga:
De la o vreme incoace, Vitoria era tot mai nelinistita, caci intarzierea prelungita a sotului sau nu prevestea nimic bun. Nu sunt intarite de nici o veste concreta deocamdata totul era o banuiala, dar visul sau o pune si mai mult pe ganduri ( se facea ca Lipan trecea o apa calare pe cal dar avea fata intoarsa de la ea). Framantarile o fac sa mearga la parintele Daniil pe care il roaga sa-i faca o scrisoare catre Gheorghita aflat cu turmele in Balti, la Cristesti, ca sa-l cheme grabnic acasa. Impartasindu-i preotului banuielile sale il mai roaga sa scrie si autoritatilor de la Dorna pentru a cere lamuriri despre trecerea lui Lipan pe acolo.

Din cauza nelinistii nu s-a putut bucura nici de sarbatorile de iarna care pentru prima oara i-au fost "straine si indepartate". Increzatoare in puterea credintei, Vitoria se roaga in fata icoanei Sfintei Ana de la manastirea Bistrita si tine post in mai multe zile de vineri. Superstitioasa, o viziteaza pe baba Miranda, vestita pentru descantece si vraji. In gand comunica cu Nechifor ca si cand ar fi alaturi "sa-mi raspunzi daca esti cu alta".

In sinea ei spune ca l-a iertat pentru orice, dar Lipan nu-i raspunde. Sosirea fiului acasa o bucura si cu mare grija ii impartaseste planul ei de a pleca in cautarea lui Lipan. Isi pregateste si un baltag, binecuvantat de preotul Daniil.Vitoria stabileste de la bun inceput conditiile in care va inceta calatoria sa: " N-am sa mai am hodina cum n-are paraul Tarcaului pan' ce nu l-oi pasi pe Nechifor Lipan".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.