Baltagul - povestirea romanului pe capitole

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.93

nivel: Liceu

In cpitolul al IV-lea: Vitoria Lipan trece pe la baba Maranda, vrajitoarea pentru a afla si parerea ei despre intarzierea sotului. Maranda stie ca va primi vizita Vitoriei demonstrand prin aceasta ca are "unele tainice stiinti si mestesuguri". Vitoria isi imagineaza ca "cel cu nume urat" se afla fie in cateaua babei, fie intr-o "lada mare brasoveneasca". Maranda ii spune ca intarzierea sotului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - povestirea romanului pe capitole

In cpitolul al IV-lea: Vitoria Lipan trece pe la baba Maranda, vrajitoarea pentru a afla si parerea ei despre intarzierea sotului. Maranda stie ca va primi vizita Vitoriei demonstrand prin aceasta ca are "unele tainice stiinti si mestesuguri". Vitoria isi imagineaza ca "cel cu nume urat" se afla fie in cateaua babei, fie intr-o "lada mare brasoveneasca". Maranda ii spune ca intarzierea sotului e legata de "una cu ochi verzi si cu sprancenele imbinate" dar Vitoriase indoieste. Vitoria ii marturiseste ca tine post negru 12 vineri in sir.

Capitolul al V-lea: Gheorghita se intoarce inaintea sarbatorilor de la apa Jijiei, lasand oile in grija baciului Alexa. Fiind trista, Vitoria nu se poate bucura de sarbatori. Intelese ca dragostea ei pentru Nechifor "se pastrase ca-n tinerete". Gheorghita isi aminteste de copilaria lui la munte , constientizand ca de acum povara gospodariei va atarna pe umerii lui. Vitoria se hotaraste sa faca un drum la Piatra si la manastirea Bistrita. Ei pleaca in calatorie, intr-o sambata, la rasaritul soarelui . Drumul este greu caci trebuie sa se lupte cu troianul . Ajung la manastirea Bistrita: Apoi se sfatuieste cu parintele Visarion care o indeamna sa mearga la Piatra, pentru a se face cercetari.

Capitolul al VI-lea: Cei 2 sunt gazduiti intr-o odaita de sub staretie [6]. Ajunsi in Piatra, Vitoria intra la prefect. Desi nu mai era tanara , prefectul remarca frumusetea "neobisnuita" a femeii . Aceasta ii marturiseste ca sotul ei e plecat de 73 de zile la Dorna sa cumpere oi si nu s-a mai intors . Prefectul ii cere sa scrie o plangere pentru a se face cercetari. Ea nu asteapta "de la dansii (autoritati) sprijin". Datoria ei este sa il gaseasca pe Nechifor, deci va pleca impreuna cu Gheorghita la drum. Ii va da o bucata de fier fierarului sa-i faca un baltag iar pe 27 februarie o va trimite pe Minodora la manastirea Varatecului (aici era sora mameiei, Melania).

Capitolul al VII-lea . Pe 9 martie (sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia) Vitoria se impartaseste si sfinteste baltagul. Preotul Miles, d-l Iordan, carciumarul si d-l David vin la Vitoria. Aceasta stabileste pretul pe marfa dupace se sfatuieste cu parintele si cu d-l Iordan. D-l David ar vrea sa se tocmeasca dar Vitoria refuza. Aceasta primeste pe marfa 38.000 lei pe care-i lasa pana a 2-a zi la parintele Daniil. Noaptea daduse la vite o dihanie, dar vitoria ia pusca si trage , iar "2 umbre omenesti" se departeaza in fuga. Pornesc la drum pe 10 martie , intr-o vineri insotiti de dl. David. Vitoria stie ca sotul ei e mort "caci viu se poate intoarce si singur".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.