Baltagul - povestire pe capitole

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Gimnaziu

Intr-o zi, stand pe prispa, Vitoria Lipan isi aduce aminte de poveștile soțului sau, Nechifor Lipan, povesti pe care obișnuia sa le spună la nunti. Nechifor Lipan era plecat la Dorna pentru a cumpăra niște oi. Vitoria a început a fie îngrijorata deoarece soțul ei întârzia mai mult decât de obicei.

Soții Lipan au avut șapte copii dintre care cinci au murit si au rămas doi pe nume Gh[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - povestire pe capitole

Intr-o zi, stand pe prispa, Vitoria Lipan isi aduce aminte de poveștile soțului sau, Nechifor Lipan, povesti pe care obișnuia sa le spună la nunti. Nechifor Lipan era plecat la Dorna pentru a cumpăra niște oi. Vitoria a început a fie îngrijorata deoarece soțul ei întârzia mai mult decât de obicei.

Soții Lipan au avut șapte copii dintre care cinci au murit si au rămas doi pe nume Gheorhita si Minodora. Gheorhita era plecat cu oile la iernat iar Minodora stătea acasă cu mama ei, pentru a o ajuta la treburile casnice.

Gheorhita trebuia sa-si aștepte tatăl pentru a plăti datoriile, dar văzând ca nu mai vine i-a trimis o scrisoare Vitoriei. Cum a primit-o, aceasta s-a duc la părintele Daniil sa i-o citească dar nu după mult timp a mai primit o scrisoare tot de la Gheorghita dar cu cuvintele baciului Alexa. Din aceasta scrisoare Vitoria afla ca Nechifor nu a ajuns nici acolo si astfel devine din ce in ce mai îngrijorata. Noaptea, ea are un vis:”Se făcea ca vede pe Nechifor Lipan calare, cu spatele întors către ea, trecând spre asfințit o revărsare de ape.”

Văzând ca Lipan nu mai vine, Vitoria s-a dus la părintele Daniil pentru a-i scrie o scrisoare lui Gheorghita in care sa-i spună sa vanda din oi pentru a plăti datoriile, sa lase oile in grija baciului Alexa si sa vina acasă.„Argatul” Mitrea s-a întors cu oile din munți deoarece iarna se apropia.

Înainte sa meargă la părintele Daniil, Vitoria trece pe la crasma pentru a cumpăra o sticla de rachiu pe care sa i-o dea babei Maranda, „vrăjitoarea satului” pe la care avea de gând sa treacă. Ajunsa la părintele Daniil, Vitoria i-a spus neliniștile sale, dar si de semnele care ii argumentau ca s-a întâmplat ceva cu soțul ei: visul acela si faptul ca, in dimineața aceea, cocosul a cântat cu spatele la casa. După ce a vorbit cu părintele Daniil, Vitoria a început sa-i dicteze scrisoarea pentru Gheorhita.

Trecuseră 40 de zile de când Nechifor plecase de-acasă, iar după calculele Vitoriei el trebuia sa fie acasă de 20 de zile.Ea era din ce in ce mai îngrijorata, mai ales ca in noaptea precedenta avusese un nou vis:”L-am visat rău, trecând calare o apa neagra”.

După ce a plecat de la părintele Daniil, Vitoria s-a dus la baba Maranda pe care a rugat-o sa-i ghicească in carti. „Vrăjitoarea” i-a spus ca sotul ei a rămas sa chefuiască, ca a căzut „sub vraja” unei femei cu ochii verzi, la Dorna; dar Vitoria a rămas tot cu gândul ca lui Lipan i s-a întâmplat ceva.Făcându-se foarte târziu, Vitoria s-a întors acasă.

In apropierea sărbătorilor de iarna, după ce-a lăsat „in perolele, in sama baciului celui bătrân Alexa”, Gheorghita s-a întors acasă.”Vitoria este din ce in ce mai trista, mai retrasa in sine; sărbătorile de iarna „i-au fost pentru întâia oara străine si depărtate” pentru ca soțul ei drag nu mai apare. “Ea insa se socotea moarta, ca si omul ei care nu mai era lângă dansa.”

Vitoria i-a spus sa se duca sa-l caute pe Nechifor, dar si-a dat seama ca Gheorghita nu era pregătit lăsându-l sa-si petreacă sărbătorile acasă. După sărbători, se „purifica”: tine post 12 saptamani, face daruri bisericii si se roagă la icoana Sf. Ana înainte de a pleca cu Gheorghita către Lipan. Apoi se duce sa-i vorbească părintelui Vissarion care-o sfatuieste sa anunțe autoritatile si sa-i reclame dispariția.

Vitoria ii asculta sfatul părintelui si a doua zi pleacă la Piatra unde ii vorbește prefectului, iar acesta ii spune sa depună o plângere. După aceasta, Vitoria se întoarce acasă unde vorbește cu părintele Daniil si se hotaraste sa nu mai depună nici o plângere si sa plece împreuna cu Gheorghita(„iau cu mine si pe băiat; sa am o putere bărbăteasca”) in căutarea bărbatului.(„dac-a intrat el pe celalalt taram, oi intra si eu după dansul”).

Intre timp Vitoria sfiinteste un baltag si i-l da lui Gheorghita, deoarece in calatoria lor au nevoie de o unealta cu care sa se apere.(„Maine dau faurului o bucata de fier sa bata din el baltag si sfiintia ta vei face bine, sa-l blagoslovești.”)

Pe 9 martie, părintele tine o slujba in cinstea plecării celor doi. Părintele Milies (Danila), domnul Iordan , crasmarul si „un negustor înalt si subțire îmbrăcat in straie nemtesti”,mai târziu destăinuindu-se ca îl cheamă domnul David, ii vizitează.
Negustorul i-a dat 38.000 lei pe marfa cumpărata; ramanand uimit de intelepciunea femeii:” daca n-as fi ovrei si însurat, munteanca asta n-ar avea soț, intr-o saptamana as face nunta.”

Înainte sa plece, Vitoria asista la slujba; după care o lasă pe Minodora la mănăstirea Văratec, isi lăsa gospodăria in grijea lui Mitrea si astfel au pornit la drum împreuna cu domnul David. ”In zori-de-ziua, vineri in 10 martie, munteanca si feciorul ei au închingat caii cei pagi s-au încălecat.”. „Gheorghita purta aninat in lanț, in dosul coapsei drepte, baltagul.”

Ei au discutat pe drum despre dispariția lui Nechifor, continuându-si drumul spre gura Bicazului, unde aveau sa facă un popas la hanul Donea”, loc unde negustorul obișnuia sa poposească. Ajunși acolo, Donea le-a îngrijit caii si le-a oferit o camera unde sa-si petreacă noaptea.”Nechifor Lipan era pentru ei obraz cunoscut”;

”Era un om vrednic si fudul; zise Donea hangiul; nu se uita la parale, numai sa aibă el toate după gustul lui. Nu l-am văzut de mult(…) Apoi cam de multișor, cam de asta-toamna. Se ducea in sus.”După ce l-au lăsat pe domnul David acasă, Vitoria si Gheorghita s-au îndreptat spre Focsa unde aveau sa facă următorul popas.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.