Baltagul - argumentatia apartenentei la specia romanului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.06

nivel: Liceu

Intarzierea nefireasca a oierului , spaima Vitoriei amplificata de semne prevestitoare si de vise , precum si hotararea ei de a porni in cautarea disparutului se constituie in intriga. Vitoria cere sfatul si parintelui Danila , cauta dezlegarea viselor la baba Maranda , depune plangere la autoritati ,il cheama pe Gheorghita , se inchina la icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana , [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - argumentatia apartenentei la specia romanului

Intarzierea nefireasca a oierului , spaima Vitoriei amplificata de semne prevestitoare si de vise , precum si hotararea ei de a porni in cautarea disparutului se constituie in intriga. Vitoria cere sfatul si parintelui Danila , cauta dezlegarea viselor la baba Maranda , depune plangere la autoritati ,il cheama pe Gheorghita , se inchina la icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana , vinde produsele , ii sfinteste flacaului un baltag , o duce pe Minodora la manastire sip e 10 martie pleaca din Magura Tarcaului impreuna cu fiul ei si negustorul David.

Desfasurarea actiunii declansata de acest fapt va urmari un timp progresiv al calatoriei Vitoriei printr-un labirint montan , de la Magura Tarcaului spre Bicaz , Farcasa , Borca si Cruci la Tara Dornelor apoi spre Sabasa si Suha , dar si un timp regresiv al evocarilor si al cautarilor launtrice ce evidentiaza complexitatea eroinei. Astfel , conflictul exterior ce aminteste de balada “Miorita” este amplificat in planul interior de nelinistile si tensiunile pe care pe care le presupun descoperirea adevarului.

In punctul culminant , Vitoria calauzita de Lupu , reiterare al motivului folcloric al animalului credincios , descopera ramasitele lui Nechifor , face randuielile de inmormantare si cu abilitate ii determina pe faptasi sa marturiseasca.

Deznodamantul marcheaza intoarcerea la lumea datinilor si a randuielilor ce trebuie sa fie respectate. Pe parcursul intamplarilor se dezvaluie portretele impresionante ale personajelor atat din perspectiva directa a naratorului , a celorlalte personaje si prin autocaracterizare , cat si indirect prin fapte , atitudini , limbaj sau relatii cu alte personaje.

Vitoria ramane personajul principal , expresie a biruintei , asa cum ii sugereaza numele , tenace , devotata , inteligenta , avand capacitatea de a-si disimula adevaratele ganduri , ipostaza a iubirii matrimoniale , a devotamentului matern si a lumii arhaice pe care o reprezinta.

Personaj secundar , Gheorghita este un erou initiatic , calatoria insemnand pentru el trecerea de la inocenta adolescentei la maturitatea responsabila. Nechifor Lipan este personajul absent al romanului , sinteza a mentalitatii muntenilor , proiectat intr’un spatiu cu dimensiuni monografice. Lui I se alatura personajul colectiv , locuitorii de sub brad , care “stau in fata soarelui cu o inima ca din el rupta”.

Compozitia romanului imbina cu desavarsita arta naratiunea alerta cu accente evocatoare , descrierea ce dezvaluie sensibilitatea lirica a scriitorului si dialogul dinamic si verosibil , cu functie in caracterizarea personajelor.

Avand in vedere structura complexa a constructiilor epice , conflictele bine conturate , complexitatea personajelor care alcatuiesc o adevarata umanitate si sinteza modurilor de expunere , putem afirma ca opera literara “Baltagul” este un roman si reprezinta unul dintre reperele valorice ale literaturii noastre epice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.