Baltagul - argumentarea conceptului de roman traditionalist

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

La fel de semnificative in drumul parcurs de Vitoria sunt intalnirile cu un botez si o nunta, semnificand, dupa cum am precizat anterior, momente ale existentei.Extrem de importante sunt Sabasa si Suha, locatii intre care este gasit Nechifor. Inevitabil urmeaza ceremonialul inmormantarii, unde esteobservata si semnificatia baltagului, si anume in momentul in care Vitoria ii cere baltagul lui Cakis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - argumentarea conceptului de roman traditionalist

La fel de semnificative in drumul parcurs de Vitoria sunt intalnirile cu un botez si o nunta, semnificand, dupa cum am precizat anterior, momente ale existentei.Extrem de importante sunt Sabasa si Suha, locatii intre care este gasit Nechifor. Inevitabil urmeaza ceremonialul inmormantarii, unde esteobservata si semnificatia baltagului, si anume in momentul in care Vitoria ii cere baltagul lui Cakistrat Bogza care apoi isi dezvalui culpabilitate si muri de mana lui Gheorghita care il lovi cu muchia baltagului in frunte, dupa care "cainele se repezi direct la beregata, mestecand mormairi salbatice cu sange".

Am putea spune ca "Vitoria Lipan iese din cetate, aplica legea baltagului, apoi se intoarce". Aceasta "cetate" reprezinta simbolic satul Magura Tarcaului, un sat "suspendat in timp", un timp mitic, arhaic, un sat cu "ritualuri arhaice", cu credinta si traditiile specifice.Pedepsirea faptasilor este ritualica, avand rolul de a reabilita echilibrul universului, echilibru pierdut prin moartea lui Nechifor. Durerea Vitoriei se varsa in rit, si anume in ceremonialul inmormantarii.

Nu in ultimul rand, este de mentionat sunt perspectiva autoriala omniescenta si semnifictiile numelor, cel al Vitoriei insemnand victorie, cel al lui Gheorghita ce trimite catre Sfantul Gheorghe care a ucis balaurul (ce reprezinta spaima depasita de Ghita si trecerea la maturitate), semnificatia numelui Minodorei ce ne duce cu gandul catre labirintul din Minos, si semnificatia numelui lui Nechifor ce vine din limba greaca, adica Nike si phoros, adica purtator de biruinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.