Baltagul - Mihail Sadoveanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.45

nivel: Gimnaziu

,,S-a spus adesea despre Sadoveanu că este un mare povestitor : ceea ce povesteşte el sunt o mie şi una de nopţi ale românilor [...] afirma Nicolae Manolescu.
De-a lungul anilor, critica literară a denumit ,,Baltagul" - ,,roman mitic",deoarece autorul preia motivul baladei populare ,,Mioriţa" şi îl dezvoltă într-o naraţiune cu ade[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - Mihail Sadoveanu

,,S-a spus adesea despre Sadoveanu că este un mare povestitor : ceea ce povesteşte el sunt o mie şi una de nopţi ale românilor [...] afirma Nicolae Manolescu.
De-a lungul anilor, critica literară a denumit ,,Baltagul" - ,,roman mitic",deoarece autorul preia motivul baladei populare ,,Mioriţa" şi îl dezvoltă într-o naraţiune cu adevărat fascinantă. În balada populară, trei ciobani coboară cu trei turme de miei, cu oile la iernat.Doi dintre ei se hotărăsc să îl omoare pe tovăraşul lor, baciul moldovean.Acolo, unde acţiunea baladei se rupe, transformându-se în lirism, Sadoveanu o continuă, ţesând în jurul acestui subiect , al uciderii din lăcomie, povestea reconstituirii crimei şi a pedepsirii ucigaşilor de către văduva celui ucis.
Romanul este o specie a genului epic,foarte complexă,cu tradiţii străvechi în literatura popoarelor.Se caracterizează, în general, prin amploarea desfăşurarii acţiunii în centrul căreia se află, de obicei mai multe personaje,prin reflectarea cadrului social şi geografic şi prin libertatea aproape neîngrădită a autorului de a situa acţiunea pe coordonatele timpului.
Expoziţiunea.Scriitorul plasează acţiunea într-un sat din Munţii Moldovei - Măgura Tarcăului.Romanul debutează cu imaginea eroinei principale, Vitoria Lipan, stând pe prispă şi torcând într-o zi de toamnă,amintindu-şi o poveste pe care soţul ei o spunea adesea ,,la cumătrii şi la nunţi".
Nechifor Lipan, soţul Vitoriei, a fost întotdeauna priceput în ale oieritului.Avea stâni bine orânduite,cu baci ascultători, pricepuţi în tainele ,,laptelui acru şi-a brânzei de burduf."
Intriga.Elementele de intrigă ale romanului sunt dispersate în expoziţiune.Gândind la viaţa grea şi plină de lipsuri a oierilor, despărţiţi pentru mult timp de familiile lor, Vitoriei îi sporeşte îngrijorarea, căci soţul ei, plecat de mai bine de două luni la Dorna,ca să cumpere nişte oi, nu se mai întorsese.Mai întârziase el şi altă dată dar niciodată aşa mult.
Din şapte copii cu câţi îi dăruise Dumnezeu,mai trăiau doar doi: o fată, Minodora , trimisă spre creştere şi educaţie la Mănăstirea de maici de la Văratec şi un flăcău,Gherghiţă, botezat aşa după numele celălalt al tatălui său, pe care Vitoria îl şoptea ,, în clipele de taină".În lipsa tatălui, băiatul fisese trimis la Jijia,pentru supravegherea turmei, alături de baciul Alexa.
De la o vreme încoace,Vitoria era din ce în ce mai neliniştită căci întârzierea prelungită a soţului nu prevestea nimic bun. Împărtăşindu-i preotului temerile sale, îl roagă să-i alcătuiască o scrisoare către Gheorghiţă, aflat cu turmele în bălţi,ca să-l cheme grabnic acasă,şi autorităţilor de la Dorna pentru a cere lămuriri despre trecerea lui Lipan pe acolo.Din cauza neliniştii şi a gândurilor, nu s-a putut bucura nici de sărbătorile de iarnă care,pentru prima dată,i-au fost ,,străine şi îndepărtate".
Sosirea fiului acasă o bucură şi, cu mare grijă, îi împărtăşeşte planul ei de a pleca împreună în căutarea lui Lipan,motivând aceasta prin faptul că el era singurul bărbat în gospodărie, deci unicul ei sprijin. Pregătirile de drum includ şi confecţionarea unui baltag,binecuvântat de preotul Daniil.
Desfăşurarea acţiunii.Înainte de plecare , femeia se spovedeste şi se împărtăşeşte preotului, pentru a se curăţi, ,, de orice gânduri, dorinţe şi doruri, în afară de scopu-i neclintit",iar gospodăria o lasă în grija baciului Mitrea. În drumul său, Vitoria alege traseul pe care bănuieşte că l-ar fi ales şi Lipan, face popasuri, întreabă oamenii şi i se confirmă că merge pe drumul cel bun. Astfel, după popasul de la Bicaz, se opreşte în Călugăreni, la David, unde află că Lipan, ,,a plecat la drum asupra nopţii" .Vremea se strică, începe viscolulu şi ei ajung cu greu la Fărcaşa, la fierarul satului, moş Pricop, care le potcoveşte caii şi care îşi aduce aminte că în toamnă potcovise şi calul lui Lipan pe care-l numeşte ,,vrednic român''. Tot aici, Vitoria se adresează subprefectului Anastasie Balmez, căruia îi spune temerile ei. Ajunşi la Borca, nimeresc la un botez. La Cruci au dat peste o nuntă, vornicul i-a poftit să guste din ploscă şi să facă urări mirilor.
De cum au intrat în ţara Dornelor, neliniştea i-a sporit presimţind parcă ceva şi,treptat,şi-a întărit convingerea ,,că aici avea să se aleagă o rânduială nouă a vieţii ei" La Vatra Dornei află că Lipan cumpărase trei sute de oi,dintre care o sută le-a dat înapoi unor gospodari care nu mai găsiseră altele să cumpere. Au cinstit la crâşmă târgul încheiat şi au plecat mai departe spre Neagra. Urmând traseul celor trei, Vitoria ajunge în localitatea Sabasa, unde crâşmarul şi soţia lui îşi amintesc doar de doi ciobani, nu de trei. Cucoana Maria cunoştea şi numele acestora:Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui, despre care oamenii vorbeau că s-au îmbogăţit dintr-o dată, iar nevestele lor fac risipă şi trăiesc în lux.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.